Учители излизат на протест в първия учебен ден

10:27, 16 сеп 19 25 4024 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В първия учебен ден учители ще излязат на протест пред Министерство на образованието и науката. Педагозите организират демонстрация под наслов "Време е МОН да пие една студена вода". В 16.00 часа участниците в протеста ще занесат по бутилка вода пред МОН, за да покажат, че от сега нататък, всеки опит за вземане на важни решения на тъмно или чрез саботиране на реални обсъждания, ще доведе до пиене на студена вода на МОН и всички институции.

Те не са съгласни със задължението им да участват в обходите на домове на деца, които отсъстват от училище, обходи, които целят тези ученици да бъдат върнати в класната стая.

БСП иска образователният министър да предприеме действия срещу отпадането на деца от училище, които да не са на гърба на учителите

Намираме опита да се внедри полицейска роля на учителите на България чрез проекта за ПМС100/08.06.2018 г. за недопустим. Намираме за крайно нередно да се обсъждат подобни важни политики през лятото, когато учителите и всички засегнати са в полагаем отпуск. Намираме това за вече залегнала практика от най-малко три години насам и желаем да изразим несъгласието си с начина, по който се взимат решения, касаещи целия български народ, се казва в позицията на училите.

В обръщение към образователния министър учителите заявяват, че са притеснени от новата за тях роля на рестриктивен орган. Те не приемат Училището като институция да изпълнява полицейски функции със събиране и предоставяне на данни на учениците ни на ДАНС и проследяване и тормоз над семействата под флага на неясната дефиниция за „дете в риск“.

Според тях промените в Постановление № 100 са опит за намеса в българското семейство, прехвърляне на родителските отговорности върху учителите, възлагане на неясни и несвойствени за тях функции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама