Комисия по атестиране към ВСС: Няма съмнение към професионалните качества на Иван Гешев

13:08, 16 сеп 19 / Общество 25 1785 Topnovini
1

Няма данни, които да поставят под съмнение професионалните качества на Иван Гешев да заеме поста главен прокурор - това е общото становище на членовете на Комисията по атестиране и конкурсите към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. На заседанието присъства и единственият номиниран за следващ обвинител номер едно, съобщи БНР.

ВСС заседава за избора на Иван Гешев

Изслушването е първото от двете, които трябва да мине Иван Гешев, преди да се стигне до официалното потвърждаване на тази кандидатура преди гласуването й на 24 октомври.

Комисията по атестирането и конкурсите е 12-членна. В нея има както членове на Прокурорската колегия, така и магистрати. Процедурата по изслушването приключи за около 50 минути.

Председателят на комисията Даниела Машева представи 40-минутен доклад с професионалната кариера на Иван Гешев и актовете, по които е произнасял. Акцентира се на подкрепата, която е получил от различни институции, но най-вече от средите на прокуратурата.

Утре Иван Гешев ще мине през същата процедура, но пред Етичната комисия, която трябва да се произнесе по неговите етични качества.

След като чу заключението на Комисията по атестиране и конкурсите, единственият кандидат за главен прокурор коментира, че онези, които са очаквали да формират своята позиция въз основа на установеното около неговата професионална кариера, очевидно ще бъдат разочаровани и вместо да си губят времето, по-добре "да насочат своите усилия към други сегменти на своята дейност".

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли повторно ВСС да подкрепи кандидатурата на Гешев за главен прокурор?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 222 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.