„Volkswagen“ плаща 80 млн. евро в Австралия за дизеловия скандал

14:00, 16 сеп 19 / Свят 25 2646 Topnovini
1

Германският автомобилен концерн „Volkswagen“ е съгласен за прати на своите клиенти в Австралия до 80 милиона евро по колективния иск, заведен срещу него заради дизеловия скандал. Окончателното решение предстои да бъде взето от федералния съд на страната, се посочва в изявление на австралийския клон на концерна.

Груповият иск е свързан с манипулираните данни за съдържанието на вредните вещества в отделяните газове от дизеловите двигатели. Скандалът гръмна през 2015 г. В Австралия той засегна около 100 000 автомобила от марките „Volkswagen“, "Audi" и "Skoda".

Ако бъде одобрена от съда, компенсацията, която ще получи всеки от собствениците, ще достигне 870 евро, изчисляват представителите на „Volkswagen“.

"Позицията на концерна е „важна стъпка за осигуряването на справедливостта и възстановяването на правата“ на хиляди австралийски собственици на леки коли", заяви адвокат Джулиън Шлимъл, който представлява интересите на ищците.

Разследването срещу „Volkswagen“ беше започнато от американските власти през септември 2015 г. Германският автомобилен гигант беше принуден да признае, че на няколко милиони продадени коли е било поставено програмно осигуряване, което е манипулирало тестовете за екологични стандарти.

„Дизелгейт“ предизвика масов отказ от колите на „Фолксваген“ в САЩ. Концернът постигна споразумение с американските власти, което му струва над 18 милиарда долара. /ДВ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани