Аятолах Хаменей: Преговори със САЩ означават налагане на Вашингтон

11:28, 17 сеп 19 / Свят 25 2968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Каквито и да било преговори със Съединените щати биха означавали "налагане" на искането на Вашингтон по отношение на Иран, заяви върховният ирански лидер Аятолах Сайед Али Хаменей.

Хаменей пише в Twitter: "Първо - преговорите със САЩ означава налагане на техните искания към Иран. Второ - преговорите означават показване на успех на политиката на САЩ за максимален натиск. Ето защо уважаваният президент, министър-председателят и други единодушно заявиха, че няма да преговаряме със САЩ, било то двустранно или многостранно", предаде БТА.

САЩ обвиниха Иран в атака срещу целия свят, ЕС призова към сдържаност

По време на лекция в Дарс е-Харей по-рано през деня аятолах Хаменей също посочи, че Иран никога няма да преговаря със САЩ.

Неговите коментари идват, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че няма планове да се срещне с иранския президент Хасан Рохани в кулоарите на Общото събрание на ООН този месец, въпреки някои предложения от края на лятото, че може да се осъществи подобна среща.

От своя страна Тръмп заяви пред журналисти, че Вашингтон не иска война с Иран. Тръмп отново повтори твърдението си, че е възможно Иран да стои зад атаката срещу Саудитска Арабия през уикенда. „Казах, че мислим, че знаем кой е отговорен за атаките. Но не съм посочвал никого. Изглежда обаче, че е бил Иран“, заяви той.

Йеменските бунтовници поеха отговорност за атаките срещу саудитски рафинерии

Според него петролът не е поскъпнал чак толкова много след нападенията срещу саудитските петролни съоръжения.

Тръмп добави, че Съединените щати имат различни варианти за ответни действия след нападенията, но не уточни какви са те. Възможно е САЩ да помогнат на Саудитска Арабия, добави американският президент, както и уточни, че това не означава, че Вашингтон е обещал закрила на Рияд.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че няма доказателства, че атаката срещу петролните инсталации е извършена от йеменски бунтовници и обвини директно Техеран за нападението.

Много сенатори и членове на Камарата на представителите побързаха да отправят обвинения към Иран, следвайки примера на президента. Те обаче се отнесоха сдържано към възможността за американски военни действия, особено преди да имат пълна яснота за извършителя на атаките. Законодатели подчертаха, че Конгресът, а не президентът, има правото да обявява война и предупредиха да не се предприемат никакви прибързани военни действия.

Атаките срещу саудитски петролни инсталации доведоха и до рязък скок в цените на различните видове суров петрол. В рамките на вчерашния ден лондонският сорт Брент скочи с 14,6% до над 69 долара за варел. Според агенция Блумбърг това е най-голямото дневно увеличение на цената на сорта, откакто тя има обозначителен характер. Американският лек суров петрол поскъпна с 14% до почти 63 долара за варел.

Поскъпването се дължи на факта, че атакуваните саудитски петролни инсталации осигуряват 5% от глобалното производство на петрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама