"Saudi Aramco" се връща към пълен производствен капацитет след две седмици

11:38, 17 сеп 19 25 3671 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петролната компания "Saudi Aramco" ще успее да се върне към пълния си производствен капаците след две седмици, заяви висш служител на компанията. Към момента пострадалите от дрон атаките нейни рафинерии работят с капацитет от около 30%.

Петролната инфраструктура на компанията край град Абкайк беше засегната сериозно от атаките с дронове през уикенда, което доведе до спад на саудитското петролно производство наполовина или с 5,7 млн. барела дневно, което пък доведе до рязко намаляване на световното производството на черното злато с 5%.

САЩ обвиниха Иран в атака срещу целия свят, ЕС призова към сдържаност

В резултат на това цените на петрола скочиха в понеделник с близо 15%, като фючърсите на петрола бретн с доставка през ноември затвори снощната търговия с ръст от 14,6% до 69,02 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври скочиха с 14,7% към 62,90 долара за барел. Така петролните цени удариха най-високи нива от месец май насам, а самото вчерашното поскъпване беше най-голямото еднодневно повишение в историята.

Аятолах Хаменей: Преговори със САЩ означават налагане на Вашингтон

Днес има слабо понижение на цените, като фючърсите на петрола брент намаляват с 0,25% към 68,90 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,84% към 6,40 долара за барел, но тяхното понижение изглежда ограничено от информация за експлозия и пожар в една от най-големите петролни рафинерии в Италия на компанията ENI.

Експлозия в голяма рафинерия на италианската ENI

Саудитска Арабия обяви, че ще покани международни експерти и служители на ООН за разследване на атаките срещу нейната най-голяма рафинерия, съобщи външното министерство на страната. Саудитското предварително разследване на нападенията сочи, че са били използвани ирански оръжия.

„Кралството ще предприеме подходящите мерки въз основа на резултатите от разследването, за да гарантира своята сигурност и стабилност“, се казва в декларацията на саудитското външно министерство. В нея се добавя, че страната има „капацитета и решителността да защитава своята земя и народа си и да отвърне със сила на тези агресии“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама