Цацаров: Наказателният кодекс се нуждае от спешен ремонт заради компютърните престъпления

12:23, 17 сеп 19 25 4077 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наказателният кодекс се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт по отношение на компютърните престъпления, каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на форум за киберсигурността, цитиран от „Фокус“.

„Не е моя работа да давам съвети на представителите на бизнеса как и защо трябва да пазят търговската си информация”, коментира той и допълни, че не е негова работа и да дава съвети на държавната администрация, че следва да преосмисли цялата система за защита на компютърните си мрежи и базите си от данни.

Борисов: Така както мразим убийците и крадците, така мразим и хакерите

Според него трябва ново дефиниране на компютърните престъпления и на цялата терминология, криминализиране на нелегалното използване на търговска информация, придобита чрез компютърни престъпления, както и завишаване на санкциите.

Зам. главният прокурор Иван Гешев заяви, че държавата е подценявала киберсигурността до хакерската атака в НАП. Той изтъкна, че трябва да се направят законодателни промени, както и да се разгърне потенциалът за разследване.

Гешев коментира, че проблемът с компютърните престъпления не може да се реши със сегашните наказания.

Младен Маринов: Хакерството започна да се превръща в една мода сред младежите

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев заяви, че ежедневно има атаки, не само към държавни институции, но и към бизнеса, съобщи БГНЕС. 

Срещу хакерите трябва да се води сериозна борба. Трябва да бъдем непримирими и към този вид престъпления“, изтъкна той.

„Киберпрестъпленията нямат географски и политически граници“, обърна внимание Колев. Той разкри, че тази седмица колегите му ще бъдат обучавани по теми, свързани с противодействие на киберпрестъпността. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама