Столична община отпусна 40 000 лв. помощ за пострадалите при пожара в Бухово

15:02, 17 сеп 19 / Общество 25 2732 Topnovini
1

Столичният общински съвет (СОС) отпуска еднократна безвъзмездна парична помощ на пострадалите от пожара на 4-ти септември в Бухово, район "Кремиковци". Общинските съветници подкрепиха единодушно доклада на кмета Йорданка Фандъкова на последното заседание на този общински съвет.

Изплатиха еднократните помощи на пострадалите от пожара в Бухово

"Благодаря на всички, че подкрепиха моя доклад, с който предлагам да подпомогнем на хората от изгорелия блок в Бухово със сума от 1000 лв. на домакинство за компенсиране на изгорялата им покъщнина", каза Фандъкова, цитирана от БТА. Общо цялата сума е в размер на 40 000 лв. и се отпуска от бюджета на Столичната община. По думите на Фандъкова трагедията е голяма, тъй като става въпрос за блок с над 40 домакинства, чиято покъщнина е напълно изгоряла. "Първата ни задача, заедно с много частни дарители, беше да помогнем на децата да тръгнат на училище", припомни кметът.

Жена за пожара в Бухово: Синът ми извика "Мамо, гориш", нищо не ни остана

Тя съобщи, че следващата цел е общината да помогне за възстановяването на покрива и жилищата, което ще изисква много повече средства. Фандъкова е възложила да бъде направено обследване и проект за възстановяване на покрива. "Очаквам до 5-6 дни това да бъде факт и да подадем документи в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за финансиране за възстановяването на покрива и конструкцията", посочи столичният кмет. Тя каза, че по принцип собствениците са длъжни да възстановят щетите за своя сметка, но в случая става въпрос за семейства, които не са в много добро финансово състояние. Много от тях нямат друго жилище и са приютени при близки или в общински центрове.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани