Акцент на деня: Расте, но не старее

17:30, 17 сеп 19 25 5892 Шрифт:
Автор: Мария-Антоанета Даскалова

Всяка година на 17 септември момичета, майки и баби отиват в храма на имения си ден – в деня на паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София - сестрите и майката, жертвали се в името на Христовата вяра.

И тъй като Божествената премъдрост е предмет на постоянно преклониние, неподвластно на определен ден от годината, то празника на светиците - 17 септември, е приет за Ден на София. 

На 25 март 1992 г. Столичният общински съвет приема за празник на София да се утвърди същият този ден. Денят на София и на Светите великомъченици като всяка година е съпроводен от поредица от тържества и събития. Ежегодно столична община извършва тържествен водосвет и издига знамето на града пред храма „Света София“. Програмата днес включваше концерти на площада срещу ХалитеОсвен това през деня всички общински музеи, галерии, зоопаркът и парк „Врана“ работеха с вход свободен.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, Негово Светейшество българският патриарх Неофит, много гости, представители на чужди мисии у нас се събраха пред църквата на официалната церемония.

Патриарх Неофит призова да бъдем честити и да помним, че както майката София е дала на дъщерите си трите основни добродетели на християнството, така и ние с вяра, надежда и любов можем да изграждаме своя живот в мъдрост и добри дела. 

Министър-председателят призова жителите на столицата да се гордеят с града си, тъй като той е един от най-древните в Европа, но и един от най-бързо развиващите се!

Тържествената сесия на Столичния общински съвет беше открита с думите на кмета Йорданка Фандъкова: "Предизборната кампания очевидно започна. От състезание на проекти за развитието на София, обаче, тя се превръща в битка за власт. Още по-страшно е, че от битка за София, тя е на път да стане битка срещу София."

Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков заяви, че през изминалия мандат общинските съветници са се опитали да работят достойно за София и призова на предстоящите избори софиянци да избират мъдро. 

"Миряните ще отбележим празника в божиите храмове, но поне за ден всички трябва да имаме вяра, че ще успеем, надежда, че хората са добри и любов към света и града, в който живеем, защото това е общият ни дом", с тези думи Мая Манолова поздрави столичани.

Любопитни факти:

София е една от най-древните европейски столици. Нейната история може да се проследи до времето на неолита. Следи от няколко неолитни селища са открити на нейна територия (около днешния Дворец, както и в днешния кв. "Слатина"), които датират от 5000 г. пр. Хр.

За кратък период от време през IV в. пр. Хр. градът е управляван от Филип II Македонски и след това от неговия син Александър Македонски. Любопитен факт е, че "Покорителят на света" в продължение на една седмица с 12 войници се е опитвал да покори Черни връх и не е успял.

Сердика е любимият град на император Константин Велики (родом от близкия Ниш), който дори възнамерява да премести столицата си от Рим тук. Антични автори твърдят, че той често казва: "Сердика е моят Рим". 

Екипът на ТОПНОВИНИ поздравява всички софиянци!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама