Политолози: Причините за спиране на БНР не са технически, а политически

16:46, 17 сеп 19 25 3026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Причините за спиране на Радиото не са технически, а политически или по-точно властови“, заяви пред БНР проф. Александър Маринов.

„Спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ е следствие на други събития. Имам предвид отстраняването и след това връщането на Силвия Великова – там е генезисът на проблема. Предполагам, че в един момент на някой нищо по-умно не му е дошло наум, освен да прекъсне сигнала, вместо да се случи нещо, от което са се опасявали. Явно, че някой отвън е упражнил натиск върху генералния директор на БНР и то достатъчно силен натиск“, коментира той в интервю за предаването „Нещо повече“.

Шефът на БНР: Не съм допуснал натиск, оставка няма да реши кризата

Този модел на управление по телефона го наложи Бойко Борисов, въпреки че сега явно не е той, посочи проф. Маринов и добави:

„Очевидно някой друг се е възползвал от модела. Очевидно някакво лоби, което много настойчиво държи на избирането на г-н Гешев за главен прокурор, но го прави по начин, който по-скоро вреди на този кандидат, отколкото да му помага“.

Прокуратурата: Техническият директор на БНР е отговорен за спирането на "Хоризонт"

„Може би някои от съюзниците на Борисов са проявили твърде голяма активност. Дали е било с негово знание или не, не е чак толкова важно. Хора, с които той е в партньорски/коалиционни отношения – най-вероятно те стоят зад цялата тази акция“, изказа мнението си доц. Даниел Смилов. Според него казусът е повече политически, а намесата на прокуратурата е вторична:

„Това спиране е резултат от по-големия политически скандал, може би за да бъде заметен той“.

Той поздрави екипа на програма „Хоризонт“, който отстоя правото на БНР на независимост. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама