Кирил Ананиев към нуждаещите се от белодробна трансплантация: Няма да ви оставим сами

08:27, 18 сеп 19 / Политика 25 4812 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Проблемът не е само български. От една година всички трапнсплантационни центрове отказват да извършват трансплантации на пациенти от България и други европейски държави, заради липсата на трупни донори и медцински сестри", каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в ефира на bTV.

Нуждаещите се от белодробни трансплантации излизат на протест

"Наредбата ще стане факт след броени дни. Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Нещата ще бъдат точно регламентирани", увери здравният министър и добави, че държавата ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, не само в Европейския съюз.

„Няма да е лесно, но ние няма да се откажем. Най-важната ни задача е да се грижим за живота на хората“, допълни той.

По повод обвиненията, че се прави национална програма, която не е финансово обвързана, министър Ананиев уточни, че пари са предвидени.

„За съжаление прекъсването с виенската болница е станало преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина, коментира Ананиев.

"18 българи имат нужда от спешна трансплантация. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции - Медицински надзор и НЗОК, да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в САЩ Русия, Украйна. Ще бъдат обучени и наши специалисти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас”, каза още той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама