Китай пуска на пазара 10 000 т. свинско от резерва заради африканската чума

09:30, 18 сеп 19 / Свят 25 2627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай ще пусне на търг 10 000 тона свинско месо от резерва си тази седмица, заяви министерството на търговията в опит да контролира избухването на африканска чума по свинете, което доведе до покачване на цените и затрудни доставките на месото преди ключовия празник.

Пекин се бори да постави под контрол болестта, която се разпространи в китайската свиневъдна промишленост. Над 1 млн. животни бяха убити с тази цел.

Първи случаи на африканска чума по свинете в Южна Корея

В изявление, публикувано на уебсайта ѝ, държавна компания, която се занимава с резерва, заяви, че ще пусне на търг вносно замразено свинска месо от страни, включително Дания, Германия, Франция, САЩ и Великобритания.

Всеки участник в търга ще може да купува само по 300 тона.

Решението идва преди едноседмичен национален празник и чествания за 70-годишнината от основаването на Китайската народна република на 1 октомври. Властите се борят да ограничат огнището на африканска чума по свинете, тъй като разходите за основното месо в страната се покачват.

През август цената на свинското месо в Китай скочи с 46,7% спрямо миналата година, показаха официалните данни миналата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама