Петър Витанов: Грозно е да мерим важността на ресора на един еврокомисар само с пари

09:29, 18 сеп 19 / Политика 25 2564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Грозно е да мерим важността на ресора на един еврокомисар само с пари. Ресорът на нашия еврокомисар безспорно е важен, но той е с лимитирани правомощия“. Това заяви пред БНТ евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов. 

Според него, образованието, културата, младежта и спорта са в сферата на националното законодателство и европейските мерки, дори и финансовите, имат по-скоро допълващ характер. Той обясни, че при разпределянето на ресорите е видно прегрупиране предвид предстоящото излизане на Великобритания от ЕС и оттеглянето на Меркел.

По думите му, в тази ситуация Франция е новият двигател на ЕС. „Големите получиха това, което искаха, малките – по-малките неща. България взе остатъчния ресор“. Витанов наблегна, че сякаш България няма профил и нашият комисар изпитва липса на експертна тежест - 20 от 27 комисари имат сериозен предишен управленски опит в своите страни – министри и министър- председатели. Социалистът подчерта, че комисарите- кандидати за втори мандат, са получили зам.-председателското място. Освен това са наложени свръхочаквания от министър-председателя, който твърдеше, че е отказал позицията Върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. „Най-малкото трябваше да очакваме зам.-председателско място“, категоричен бе той. 

Витанов заяви, че разговорите по пакета  мобилност продължават. „Нашата основна цел е да се възползваме от правило 61, което да върне законодателните файлове в Европейската комисия“, коментира той.

Евродепутатът подчерта, че целта не е да се блокира или забави процесът. "Досиетата са далеч от първоначалните предложения на ЕК, няма и оценка на въздействие и не се знае какви ще са последиците- например от връщането на един празен камион по отношение на околната среда", каза той. Витанов допълни, че не е калкулиран и ефектът по отношение на загубата на работни места или потенциалът за нова вълна от трудови мигранти. „Няма как да се вземе информирано решение без тази оценка. Това се опитваме да обясним на нашите колеги“, заяви той. Витанов подчерта, че решенията, които се взимат в ЕП, имат отражение върху нашето ежедневие. Като пример той посочи пакетът мобилност, който ще има съществено отражение върху българската икономика, българските превозвачи и транспортни работници, изграждането на инфраструктурата, която да гарантира свързаността между европейския Изток, Запад, Север и Юг, дигитализацията в сектора, намаляването на въглеродните емисии.  

Помолен да коментира случилото се с БНР, Витанов заяви, че не случайно сме на 111-то място по свобода на словото. Витанов акцентира, че това е само един от примерите за ограничаване на конституционни права в страната- сред които  обвинението на изтъкнат журналист в шпионаж и спирането на микрофоните на медиите в присъствието на  председателя на ЕК в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама