Над 880 потребители се ползват от социалните услуги, предлагани в община Горна Оряховица

11:48, 18 сеп 19 25 2863 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изключително добре развита е и социалната политика на територията на община Горна Оряховица. В рамките на изминалия мандат социалните дейности в общината са били обезпечени с над 16 млн. лв. На територията на общината се предоставят 13 социални услуги. Част от тях са делегирани от държавата дейности. Това са Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Драганово; Дом за пълнолетни лица с физически увреждания в. Горски горен Тръмбеш; Дневните центрове за деца с увреждания и за пълнолетни лица с увреждания; Център за обществена подкрепа; Защитено жилище за лица с умствена изостаналост; Център за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания и Приют.

Със средства от общинския бюджет се осигурява функционирането на Домашен социален патронаж. През мандата е разширена дейността на Домашния социален патронаж с 50 потребители и сега 370 души получават топла храна. Открита е нова услуга в рамките на Домашен социален патронаж - Ученическо столово хранене. От нея се ползваха учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, а от тази учебна година топъл обяд ще бъде предлаган и на учениците от ОУ „Иван Вазов“, с което се запълва капацитетът от 300 обяда.

В Горна Оряховица заработи и приют, който е с капацитет 15 души. На потребителите на социалната услуга са осигурени подходящи условия за живот за задоволяване на базови потребности, като: подслон, храна, хигиена и социално консултиране. Срокът на пребиваване е 3 месеца.

С финансиране по проекти и чрез постановления на МС работят обществена трапезария, която предлага топла храна на 45 потребители; услугата „Приемна грижа“ с 8 приемни родители, както и услугите „Личен асистент“ и „Домашен помощник“, чрез които се обхванати 85 потребители.

Предстои да стартира услугата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, като се очаква услугата да бъде в полза на 108 потребители.

Общо от социалните услуги на територията на общината са обхванати над 880 потребители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама