Европейският парламент е напът да подкрепи отсрочка на раздялата с Великобритания

12:15, 18 сеп 19 / Свят 25 1972 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мнозинството в Европейския парламент изрази днес готовност да подкрепи ново отлагане на оттеглянето на Великобритания от ЕС. Финландското председателство на Съвета на ЕС заяви, че новото британско правителство е внесло допълнителна неяснота в преговорите. Според председателството е много трудно да се предвиди какво ще се случи и вероятността за раздяла без споразумение на 31 октомври засега остава твърде голяма, предава БТА.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че на обяда с британския премиер Борис Джонсън по-рано тази седмица е бил запознат с желанието на Лондон за постигането на споразумение. Джонсън е уточнил, че неговата страна ще напусне ЕС на 31 октомври при всяко положение.

"Има действителна опасност от раздяла без сделка. За да постигнем споразумение - и това все още е възможно - основният въпрос е свързан с предпазната мярка за ирландската граница. Предложих на Джонсън да даде писмени работещи предположения. Докато не ги получа, не бих могъл да кажа, че е постигнат напредък", заяви Юнкер.

"Ще работим денонощно, не съм сигурен, че ще успеем, но съм убеден, че ще опитаме", добави той.

Жан-Клод Юнкер: Рискът от Brexit без сделка остава много реален

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че единствената сухопътна граница между Великобритания и ЕС е на ирландския остров. Основното искане на Лондон е отпадането на предпазната мярка за ирландската граница, залегнала в постигнатото споразумение, поясни той. "Оставаме денонощно на разположение на британската страна за нови предложения", заяви Барние.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) подкрепя предложената резолюция на ЕП, в която се предвижда отсрочка за Великобритания, ако бъдат свикани нови избори или се извърши ново допитване за членството на страната в ЕС. Най-добрият подход би бил свикването на втори референдум, заявиха от ЕНП.

Социалистите и демократите също подкрепиха резолюцията и коментираха, че раздяла между ЕС и Лондон без споразумение ще доведе до бедствие. Тази политическа група също изрази подкрепа за свикването на нови избори във Великобритания или второ допитване.

Джонсън към Меркел: Ще работя упорито за споразумение за Brexit

Групата "Обнови Европа" отбеляза, че британското намерение за напускане на ЕС е довело до укрепване на европейското единство. Тази група също изрази подкрепа за резолюцията и отбеляза, че предпазната мярка в постигнатото споразумение предотвратява връщането на насилието на ирландския остров.

Зелените заявиха, че ако британският премиер поиска отсрочка, ЕС трябва да я осигури. Групата "Идентичност и демокрация" бе на мнение, че британските граждани са направили свободен избор и призова да се потърсят причините за взетото от тях решение.

Юнкер: Лондон да предложи работещо решение за ирландската граница

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) призоваха да няма ново отлагане на
британското напускане. Според тях не може да се очаква промяна на властта в Лондон, за да се постигне различен подход. Има нужда от добра воля и гъвкавост и от двете страни. Онези, които търсят решение, трябва да удвоят усилията си. Подготвената резолюция на ЕП не допринася с нищо, според ЕКР.

Европейската обединена левица изрази опасение, че най-бедните британци ще платят най-голямата цена при оттеглянето на страната им от ЕС. Според тази парламентарна група напрежението от гражданската война в Ирландия може да се върне, затова е необходимо резолюцията да бъде подкрепена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама