Бившият президент на Хърватия: Убеден съм, че всички страни от региона ще станат част от ЕС и НАТО

14:30, 18 сеп 19 / Свят 25 1246 Topnovini
1

''Балканите не се намират в такава фаза на развитие, че да има опасност от войни като тези при разпадането на Югославия'', това заяви в интервю за „Дойче веле“ бившият хърватски президент Стипе Месич.

Все пак Месич вижда и нерешени въпроси в региона.

''Но има някои нерешени въпроси, които трябва да бъдат решени политически. Например в Република Сръбска имаме Милорад Додик, който не признава БиХ. От известно време е начело на председателството на БиХ и не признава БиХ. Но този проблем не може да бъде решен в Сараево. Този проблем може да бъде решен в Белград и Загреб'', заяви той.

Хърватия предлага белгийски модел на държавно устройство за Босна и Херцеговина

''Докато бях президент, казахме на хърватите от БиХ: вашата родина е Босна и Херцеговина, вашата столица е Сараево, създайте своята политика заедно с другите две нации. От Белград получаваме съобщение, че те уважават и приемат БиХ. Официален Белград твърди, че те уважават единна БиХ, като в същото време подкрепят политиката на Милорад Додик, който не признава БиХ и който всъщност олицетворява Република Сръбска в БиХ'', допълни още той. 

Според Месич границите на Балканите са и ще бъдат неприкосновени и „единственият изход е присъединяване към ЕС и да отворим всички граници“.

Хърватският президент: Нашата "Буря" спаси Босна и Херцеговина

Бившият хърватски президент е на мнение, че това важи с пълна сила за границата между Косово и Сърбия. Според него войните в Европа досега са се водили заради граници.

ЕС отпуска 10 млн. евро на Босна и Херцеговина за мигрантите

„Агресорите лъжеха и казваха, че всъщност защитават своето национално малцинство в другата държава. Всъщност те завладяваха територии. И сега се появи Европейският съюз със своето начинание: Ще отворим нашите граници. Границите са попречили на една нация да живее в нейната обща културна общност, тъй като националните малцинства са били отвъд границата. И в ЕС народите ще могат да живеят в цялостната си културна общност. Така че границите няма да бъдат пречка. Това означава, че такава Европа изключва войната като политическо средство“.

Месич е сигурен, че присъединяването към ЕС и НАТО на страните от бивша Югославия „ще въведе мира в нашето пространство“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 273 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.