Най-големите звездни скандали в емблематичния хотел “Плаза” в Манхатън

21:40, 18 сеп 19 / Любопитно 25 879 Topnovini
1

Легендарният хотел „Плаза“ в Манхатан е бил свидетел на какви ли не събития през своята 129-годишна история. Алфред Гуин Вандербилт е израснал от другата страна на улицата и е първият, който подписва книгата за гости, когато хотелът отваря врати през 1907.

Това е емблематично място в епохата на джаза и е идеалната стартова площадка за бъдещи джаз величия. И кой може да забрави „Black & White Ball“ през 1966, когато Труман Капоти събира най-фантастичните си приятели в балната зала на хотела. Тук ще надникнем дълбоко зад блестящата фасада на хотела, за да разкрием някои от малко разказваните истории, свързани с него.

Хотелът е построен на място, където се случва убийство.

През лятото на 1906, по време на строежа, напрежението между синдикатите и работниците расте, в резултат на което синдикалните работници често тормозят колегите си извън съюза. За запазването на реда са пенсионирани полицаи са наети като охрана. Вместо това, една юлска сутрин, монтажистите на метални конструкции се нахвърлят върху тях и ги пребиват с инструменти и голи ръце. Един от тях умира в следствие на раните си, другите двама са със сериозни наранявания.

„Плаза“ получава най-добрия въздух. Буквално.

Много преди филтриращите въдуха системи да станат задължителни за луксозните жилища, „Плаза“ ги въвежда. Когато отваря вратите си, хотелът е най-скъпият в историята на града и гостите му разбират защо. Вентилационната система е направена така, че да пречиства кислорода, който влиза в хотела. Усъвършенставни термостати поддържат идеалната температура постоянно, а ултрамодерна хладилна техника осигурява не само леда за напитките, но и работи за охлаждането на склада на 17-тия етаж.

Немски шпионин е живял в хотела, когато Америка взима участие в Първата Световна война.

САЩ официално влизат във войната срещу Германия през април 1917. По това време, в „Плаза“ отсяда германският посланик, граф фон Бернстоф със съпругата си. През престоя си, между конните състезания, той работи с шпионина Пол Боло Паша, за да спечели подкрепа за мирно споразумение между Франция и Германия. Те се оказват неуспешни и Паша е арестуван за предателство, когато се връща в родната си Франция.

Откраднати са бижута на стойност 10 милиона долара.

През 1925 Джеси Уулуърт, дъщеря на магната Франк Уулуърт и леля на Барбара Хътън, живее в огромен апартамент в „Плаза“. Един ден, докато е в банята, крадец влиза в стаята ѝ и се измъква с низ от перли Cartier и 10-каратов диамантен пръстен. Нает е детектив за разследване и намиране на бижутата, което той прави. Но тъй като крадецът не е открит, обвинен се оказва детективът. По-късно той е оправдан.

Конрад Хилтън не е особено харесван.

Придобиването на хотел „Плаза“ за 7.4 милиона долара през 1943 е първият път, в който той сменя собственика от отварянето си. Западнякът със съпруга кинозвезда и имение в Лос Анджелис всява страх в сърцата на традиционалистите в „Плаза“. Нещо повече, покупката идва в разгара на Втората Световна война и високи нива на безработица в Ню Йорк. Това води до мерки като липсата на допълнителна хартия в баните, по-малко салфетки, никакви безплатни пълнители за кафе и без месо в понеделниците. Въпреки това, Хилтън харчи 6 милиона долара за реновиране на хотела.

Отказана е резервация на „Бийтълс“.

През 1964 „Бийтълс“ се канят да направят първото си посещение в Америка и решават да отседнат в „Плаза“. Въпреки това, управителят на хотела, Алфонс Соломон, се притеснява, че групата ще създаде прекалено много проблеми и отказва резервацията им. Той променя мнението си много бързо след като 12-годишната му дъщеря изпада в истерия. Очевидно, прави правилният избор. Пристигането на „Бийтълс“ в Ню Йорк се превръща в исторически момент, а хилядите крещящи момичета, които се опитват да разбутат полицаите пред хотела, макар и главоболие за персонала, се оказват добри за бизнеса. Освен това, момчетата от групата се държат изключително добре. Без шум.

70-те носят бомби, проститутки и въоръжени грабежи.

Корупция, терор, престъпност и финансова криза са отличителните черти на живота в Ню Йорк през 70-те години. Градът почти фалира през 1975, преди да бъде спасен от учителския съюз, а проблемите с хигиената оставя клуп боклук до „Плаза“ висок седем фута и широк пет фута. Хотелът едва оцелява. През 1972 повече от дузина служители са взети за заложници от въоръжени мъже, които нападат хотелския сейф и отмъкват вещи на стойност 265 хиляди долара, сред които и изумрудена тиара. Година по-рано в хотела е изпратена бележка, заплашваща, че той ще бъде взривен, ако не бъде платен откуп. Въпреки че е подписана от палестинска терористична група, се оказва, че е дело на художник, който имал нужда от пари, за да отвори ресторант. Инцидентите не спират: лекар е нападнат от мъж с нож в хотела, две двойки са ограбени, заплашвани с огнестрелно оръжие, две проститутки обират политик пред входа.

Прочетете още любопитни моменти от историята на хотела, събрани от H!News!

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 112 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.