България е на челните места в привличането на инвестиции по плана "Юнкер"

14:50, 18 сеп 19 / Политика 25 1701 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създаденият по плана „Юнкер“ Европейски фонд за стратегически инвестиции се очаква да мобилизира 433,2 млрд. евро инвестиции, стана ясно след последното заседание на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Към септември 2019 г. са одобрени сделки за финансиране на стойност 79,7 млрд. евро по плана „Юнкер“ в 28-те държави членки на Европейския съюз. Общо 972 000 стартиращи фирми и малки и средни предприятия ще имат улеснен достъп до финансиране. България запазва позицията си сред първите пет държави в ЕС по размер на привлечени инвестиции спрямо БВП. Общото финансиране по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в България възлиза на 472 млн. евро, като се очаква то да генерира допълнителни инвестиции в размер на 2,4 млрд. евро.

Европейският парламент подкрепи ново отлагане на Brexit

В сряда евродепутатите одобриха 100 милиона евро допълнителни средства за научноизследователските програми на ЕС (80 милиона евро за Хоризонт 2020) и за младежката мобилност (20 милиона евро за Еразъм+).

В друго гласуване депутатите приеха да върнат обратно 1.8 млрд. евро от бюджета от 2018 г. на държавите членки, чрез намаляване на контрибуциите на страните към бюджета на ЕС. Това е част от годишното изпълнение, като фондовете идват обикновено от лихви за забавяне и глоби, получени от Комисията, както и от непълно усвояване на бюджета от програмите на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама