Корнелия Нинова: Болниците не бива да са търговски дружества

15:10, 18 сеп 19 / Политика 25 1574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„С медицинските специалисти имаме пълно съвпадение по няколко въпроса, които ние, като народни представители, внасяме. Първо е нашето предложение - болниците да не са търговски дружества." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента след среща с представители на организации на медицинските специалисти. 

Тя добави, че е редно да има държавни, общински и частни болници, но тези частни, които искат да останат търговски дружества, да намерят начин за финансиране от частни фондове, застрахователни дружества и други.  „Държавните и общински болници обаче да не бъдат търговски дружества и да се финансират от Здравната каса“, категорична бе Нинова. Тя коментира още, че обещаното от правителството увеличение на заплатите на медицинските сестри не се случва и добави, че в бюджетната процедура социалистите ще предложат увеличение от две минимални заплати .

„Най-тежкият проблем остава този с кадрите. Подготовката на медицински сестри е изключително важна и е важно този въпрос да се решава, защото много от тях напускат или заминават в чужбина и  няма кой да ги замени. Това е катастрофа в здравеопазването“, категорична бе Корнелия Нинова. 

Нинова: Зa зверски престъпления друга алтернатива освен възмездие и справедливост не може да има

Представителите на медицинските специалисти обясниха, че няма механизъм, който да задължи болниците отпуснатите от държавата средства да им бъдат изплатени като възнаграждения.

„Този принцип ни принуждава и задължава да търгуваме със здравето на хората, потиска ни да се развиваме като специалисти и ни превръща в работници на норма“, обясниха те.

Медицинските специалисти добавиха, че искат стартови заплати за професията, без да има значение дали работят в София или Девин, нaпример. „Не искаме да зависим от клинични пътеки и благоволението на работодателите, на които ни прехвърля министър Кирил Ананиев“, категорични бяха медицинските сестри.

Те коментираха, че в момента в съсловните организации на медицинските специалисти се извършва геноцид, а това че те изчезват и в болниците няма медицински сестри е заплаха за националната сигурност на България. „Много скоро може да се случи така, че болници да бъдат затваряни заради липса на медицински сестри.  Няма какво да разговаряме обаче с министър Ананиев, защото сутринта му зададохме 5 въпроса и нямаме отговор на нито един от тях. Няколко пъти поискахме и среща с премиера Борисов, но явно други са хората, които са му приоритет, а ние не сме достатъчно значими“. На въпрос само към БСП ли се обръщат те отговориха, че са се обърнали към всички партии, но само БСП ги е приела и изслушала.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама