Разбиха международна група, изнасяла оръжие и хероин за Великобритания

15:13, 18 сеп 19 25 2816 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

ГДБОП и Спецпрокуратурата, със съвместното участие на службите във Великобритания, разбиха престъпна група от 6 души за трафик на оръжия и наркотици. Акцията е проведена на 17 септември на територията на България и Великобритания. Арестувани са трима души - двама български граждани и един британец, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"Пресечен е сериозен канал за трафик на огромно количество оръжие, десетки пистолети и наркотични вещества – хероин, изнасяни за Обединеното кралство. На 17 септември беше проведена съвместна операция на територията на България и на територията на Великобритания", съобщи на брифинг в Съдебната палата зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Установена е група лица, между които и английски граждани, които чрез използване на куриерски пратки, насочват към територията на Великобритания оръжие и наркотични вещества, съобщи шефът на Спецпрокуратурата Димитър Петров. Той допълни, че са установени 80 кг хероин, 53 пистолета от различни марки и модели, всеки от които е бил придружен с кутия от по 50 патрона в нея. Имало и автоматични оръжия, като и бронежилетки.

Главен комисар Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП, съобщи подробности за операцията: "Информацията придобихме в началото на този месец. Лице, български гражданин, който ще се опита да извърши трафик на оръжие за Великобритания... В крайна сметка за около седмица нещата се развиха изключително бързо, като успяха колегите да установят още няколко лица, между които и чужд гражданин, свързани с този трафик на оръжие. "Едното от лицата е обявено с европейска заповед за арест за наркоразпространението на територията на Великобритания. Колегите установиха къде живее, кои са му връзките. Да се следи такъв човек е като да се дебне ранено животно".

Спиридонов допълни, че са открити 53 пистолета, наркотици, фалшиви лични документи на едно от лицата, бронежилетка, заглушители на част от оръжията, над 2000 патрона.

"Този случай показва едно много добро взаимодействие. След получаване на оперативна информация взехме решение да се включи ГДБОП, спецпрокуратура, само в няколко седмици - изключително кратък срок по този случай, беше неутрализиран този канал", подчерта главеният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама