Акцент на деня: Руски газ ще тече през "Балкански поток"

17:30, 18 сеп 19 25 1788 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От утре започва строежаът на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница - част от т.нар. "Балкански поток", след като „Булгартрансгаз" и саудитската компания „Аркад" подписаха договор в Министерския съвет. 

90% от тръбите са в пристанищата в България и от утре започват да ги разпръскват по трасетата. "На 1 януари искаме да са готови 308 км", заяви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че финансирането от страна на държавата е осигурено. "Така газ ще се доставя към Сърбия и нататък през Унгария до Австрия, допълни Любомир Кръстев", шеф на „Булгартрансгаз".

Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров посочи, че Русия очаква от 1 януари 2020 г. газът да потече. България сама си постави този срок за приключване на работата по изграждането на газопровода, припомни той. Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че се полагат всички усилия това да бъде спазено.

В началото на август Сърбия обяви, че е завършила първия участък от 403-километровия участък от газопровода „Турски поток“, който ще премине през нейна територия от българската граница до град Чуприя. Вече тече работата по втория сегмент - от Чуприя до река Дунав.

Руският президент Владимир Путин пък съобщи, че още до края на годината през „Турски поток“ потича газ към Турция.

Стартът на строежа стана възможно, след като тричленен състав на ВАС прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията за избор на изпълнител на газовия проект „Турски поток“ на територията на България.

В края на май държавната компания декласира саудитския консорциум “Аркад” и обяви, че поръчката отива при втория претендент. “Аркад” беше определен за победител за строежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, тъй като единствен влизаше в стойността на поръчката. Мотивът за декласирането е, че консорциумът не е подал навреме необходимите документи за сключване на договора.

Според КЗК обаче, това решение е незаконосъобразно и договорът беше възложен на “Аркад”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама