Още една държава забрани електронните цигари

16:10, 18 сеп 19 / Свят 25 2714 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Индия обяви днес забрана за продажба на електронни цигари, съобщава БГНЕС. 

Съобщението от Индия идва, след като Ню Йорк стана вторият щат в САЩ, който забрани ароматизираните електронни цигари след поредица от смъртни случаи, свързани с вайпинг (вдишване на дим от заграт ароматизиран пълнител).

„Решението е взето, като се има предвид влиянието, което електронните цигари оказват върху младите хора днес“, каза финансовият министър Нирмала Ситхараман пред репортери в Ню Делхи.

Електронните цигари загряват течност – с вкус на всичко от бърбън до дъвки или просто тютюн, която обикновено съдържа никотин - до пари, които се вдишват.

В изпаренията липсват приблизително 7000 химикали на тютюневия дим, но съдържат редица вещества, които потенциално биха могли да бъдат вредни.

Експерт: Безопасен тютюн и безопасно пушене няма

Електронните цигари бяха наложени от производители, а също и от някои правителства, включително в Европа, като по-безопасна алтернатива - и като начин да се откаже пушенето. Критиците обаче твърдят, че освен, че са потенциално вредни сами по себе си, ароматите на някои течности са превърнали милиони деца в потребители на е-цигари - и потенциални бъдещи пушачи.

Администрацията на президента Доналд Тръмп обяви миналата седмица, че скоро ще забрани ароматизираните продукти за електронни цигари, за да прекратят нарастващия прилив на младежките потребители.

Законодателството се затяга и другаде - в Сингапур електронните цигари вече са извън закона. В Япония е-сокове с никотин не са позволени.

Тръмп планира да забрани продажбата на електронни цигари

Китай, където живеят около една трета от пушачите в света, даде индикации през юли, че иска „надзорът върху електронните цигари" да бъде "силно засилен".

Индийската забрана обхваща изработването, производството, вноса, износа, транспорта, продажбата, разпространението, съхранението на електронни цигари, както и рекламите за тях.

Според Световната здравна организация Индия е на второ място в света като консуматор на традиционните тютюневи продукти, които не са засегнати от новата забрана, от чиято употреба годишно умират 900 000 души. Освен това Индия е третият по обем производител на тютюн в света. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама