Цацаров: Трябва да се отмени придобиването на гражданство срещу инвестиции

16:55, 18 сеп 19 25 1604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трябва да се отмени придобиването на гражданство срещу инвестиции. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Според него са възможни два подхода за оптимизиране на издаването на гражданство.  Единият - да бъдат лимитирани стриктно възможностите, при които може да се получава българско гражданско чрез инвестиции и да бъде въведен контролен механизъм, който да установява, че инвестициите, които са послужили за придобиване на българско гражданство, се поддържат спрямо изискванията на закона.

Цацаров обясни, че според сега действащото законодателство срокът на контрол продължава две години. Според главния прокурор липсва контролният орган, който да ги проследява, а това води до правене на инвестиции по „най-лесния подход“ и тя се прекъсва след придобиване на гражданството.

Висшият адвокатски съвет е против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Вторият подход е да бъде отменена разпоредбата за придобиване на гражданство срещу инвестиции.  Цацаров обяви, че често чужди граждани искат да придобият българско гражданство, с една цел- врата към Европа.

Цацаров коментира и позицията на Висшия адвокатски съвет срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор. Според него всяка институция и всеки гражданин има право на позиция, дори тя да бъде негативна. „Ще кажа, първото, че г-н Гешев не е кандидат за председател на Висшия адвокатски съвет, а другото, че всеки има право на позиция и всяка позиция трябва да бъде уважавана. Според него това, че позицията на Висшия адвокатски съвет е отрицателна, няма нищо укорително.

Главният прокурор отбеляза още, че в заради спирането на БНР, в радиото тече прокурорска проверка, а не събиране на доказателства по НПК. Той беше категоричен, че това не е проверка, която е посочила като виновен непременно директора на Дирекция „Техника“ в БНР Пламен Костов или е оневинила генералния директор на медията Светослав Костов.

„Тепърва започва събирането на доказателства и едва след това ще стане ясно кой е виновен за спирането за няколко часа на програма „Хоризонт“ на 13-и септември, уточни главният прокурор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама