Ангела Меркел настоява за решение на въпроса Косово-Сърбия

20:25, 18 сеп 19 / Свят 25 829 Topnovini
1
2
3
4

Сръбският премиер Ана Брнабич проведе разговори с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, за да насърчи политическите и икономическите отношения между двете страни.

След срещата Меркел заяви на пресконференция, че е обсъдила със сръбския премиер Берлинския процес, успешното икономическо сътрудничество и необходимостта от съдебна реформа.

"Усетих воля и желание да се подобрят нещата, което е тясно свързано с напредъка в процеса на присъединяване към ЕС", каза Ангела Меркел и добави, че е направено много.

На срещата беше обсъден и регионът, за който германският канцлер заяви, че Берлинският процес се оказва полезен и е довел до различни възможности за сътрудничество.

Меркел каза също, че трябва да се продължи работата по приближаване към решението за Косово и Германия ще продължи да подкрепя развитието на Сърбия.

300 млн. евро са загубите за Сърбия заради въведените от Косово мита

Сръбският премиер подчерта, че Косово е единствената точка на неразбирателство между Белград и Берлин, но също така и че Германия е един от най-важните сръбски партньори.

„Въпреки че понякога не сме съгласни, най-важното е да говорим, да чуваме мнения и съвети и да видим дали можем да обединим вижданията си и да намерим дългосрочно и устойчиво решение. Без историческо помирение на сърбите и албанците няма да има бъдеще за Балканите“, каза Брнабич.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 111 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.