Проф. Кантарджиев: Проблемът с морбили е най-голям в София

08:12, 19 сеп 19 25 1597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Регистрираните до момента случаи на морбили са 1 158", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, пред БНТ.

"Може да кажем обаче, че епидемията сериозно затихва. В Област Бургас, където тя започна февруари месец, вече нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът в момента е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 болни, това са главно деца в пред имунизационна възраст", обясни той.

Извънредна имунизационна кампания срещу морбили започва в Пловдив

"Когато епидемията се разпространи от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обхваща застрашените групи, които боледуват", категоричен е проф. Кантарджиев.

По думите му, в никакъв случай не бива да се допуска да се пише в регистрите, че дете е ваксинирано без да му е поставена ваксина, тъй като това е най-голямата грешка.

"Деца с морбили бяха вкарани заедно с бебета в детското отделение. Болници допуснаха големи грешки - не провериха кръвта на персонала и така заразата се разпространи", посочи още експертът.

"Ако не ликвидираме морбили до февруари, влизаме в групите на държавите, които имат вътрешно разпространение на морбили", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама