Крум Зарков: За да има справедливост, трябва нова наказателна политика

09:25, 19 сеп 19 / Политика 25 1521 Шрифт:
Topnovini

„Трябва ни генерално нова концепция за наказателната политика, която да бъде достатъчно ефективна, за да се възстанови чувството за справедливост в хората. Такава концепция за наказателната отговорност трябваше да е изработена от правителството в края на миналата година”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" и член на ИБ на БСП Крум Зарков пред bTV.

„От БСП смятаме, че когато деянието е причинило смърт или тежка телесна повреда, не трябва да има съкратено производство", каза той.

Зарков коментира, че вчера институциите са се обединили около решението, които левицата и други парламентарни групи предлагат – при най-тежките престъпления да не се намалява присъдата с една трета. „Има генерален проблем – българската наказателна политика се формира по този начин – нещо се случва и започваме да се чудим”, заяви Зарков.

Социалистът отбеляза, че целта на всяко наказание е да възстанови справедливостта и да бъде достатъчно превантивно, за да не се случват тези неща.

„Трябва да бъдем наясно, че веднъж случи ли се такова деяние, никога не може да има достатъчно правилен отговор след това”, подчерта той.

Зарков коментира, че ако се работи бързо, в рамките на няколко седмици може да се приеме законът и на второ четене.

„Ако подходът, предложен от БСП, бъде приет навреме, е възможно и вече извършени престъпления, включително убийството от Сотиря, да бъдат третирани по новата поправка – извършителите да не се възползват от намалените присъди“, добави Крум Зарков.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама