Пчелари излизат на протест

10:50, 19 сеп 19 25 1640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организацията „Български свободни пчелари" поиска строги наказания, дори ефективни присъди за земеделците, които пръскат с отровни за пчелите препарати, съобщава bTV. 

Производителите на пчелен мед в района на Варна се готвят за ефективни протести в защита на това искане.

Пчелари алармират за 30% по-ниски добиви тази година

„Този проблем касае не само българските пчелари, но и цялото българско общество. Тези пестициди проникват във водата и в растенията, в хляба ни. Онкологичните болести също са резултат от тези пестициди”, заяви Ясен Янев, председател на „Български свободни пчелари".

Пчеларите готвят ефективен и „зрелищен” протест с „пушек”, като искат инкриминиране на пръскането с отровни и непозволени пестициди. Сега законът предвижда за използването на такива отровни вещества глоба до 3000 лева.

„Колкото повече се неглижира проблемът, толкова по-нетърпим става. Затова правим този протест. От години този проблем се неглижира и това го правят така наречените търгаши, които искат да реализират бързи печалби”, смята Янев.

Осъдиха турска пчела на смърт във Великобритания

Има заявки от много граждански организации, включително и от такива на онкоболни в подкрепа на протеста, това казват организаторите на демонстрацията и призовават и други да ги подкрепят.

„Министерството на земеделието не обръща внимание на проблемите на пчеларството. Отпускат се средства за всичко друго, но не и за пчеларите”, смята Янев. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама