Повечето българи плащат задълженията си навреме

10:46, 19 сеп 19 / Икономика 25 1048 Topnovini
1
2

Продължава тенденцията за подобряване на навиците на плащане в България и Европа. Положителният тренд тази година достига своеобразен рекорд по редовно платени фактури (81% средно за Европа). Това показват данните от представителното проучване на ЕОS  ''Навици и плащане в Европа'' 2019, което тази година се провежда за 12-и пореден път съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS и обхваща 3400 компании в 17 европейски държави.

България следва тази положителна тенденция - 77% от издадените фактури се плащат навреме (което е с 1 пункт подобрение от 2018 г.), 19% се плащат със закъснение, а 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани изобщо.

Над 50% от задълженията са ни към банки, финансови институции, телекоми.

В България гражданите са по-дисциплинирани от фирмите и плащат по-редовно.

Дните просрочие при гражданите намаляват, докато бизнесът се налага да чака с 2 дни по-дълго парите си.

Българските бизнес клиенти плащат просрочените фактури с 21 дни забавяне, което е с 2 дни повече спрямо миналата година.

Последици от несъбраните вземания

Забавените плащания от клиенти засягат финансовото здраве на компаниите. Затова събирането на вземания е процес, който трябва да следим внимателно.

Значително повече компании в България (24%) в сравнение с Източна Европа (16%) твърдят, че просрочените дългове застрашават бизнеса им. Основните негативни последици са: намаляване на печалбите (58%), липса на ликвидност (48%) и по-високи разходи за лихви (47%). За да компенсират негативните ефекти от несъбраните вземания, 27% от анкетираните ограничават инвестициите, 25% съкращават служители или не наемат нови, а близо една четвърт увеличават цените на произвежданите от тях стоки и услуги.

''Българинът традиционно остава по-голям оптимист от средното ниво за Европа по отношение на бъдещето'', коментира Райна Миткова, управител на EOS за България.

''Добре е да сме по-предпазливи на фона на глобалните икономически перспективи - ситуацията между САЩ и Китай, коригираните прогнози на Германия и Италия по отношение на очаквания ръст, Brexit и др.'', допълни тя.

По думите й събирането на вземания подпомага запазване на доверието в бизнеса и допринася за стабилизацията на икономиката.

Методи на разплащане

Европейците остават традиционалисти и по отношение на методите за разплащане, като най-популярен остава банковият трансфер, предлаган от 81% от компаниите. След него е наложеният платеж (69%) и авансовото плащане (50%). Едва 28% от компаниите предлагат модерни дигитални начини на плащане като онлайн трансфери чрез външни доставчици (23%), мобилни плащания (7%), а само 1% използват криптовалутите като средство за плащане.

Изкуствен интелект

52% от финансистите в България се чувстват застрашени от работните си места.

''Забавянето на икономиката в по-големите държави няма как да не се отрази и на България. А то със сигурност идва и от забавените плащания'', допълни Миткова.

Основните изводи от изследването са, че Европа достига най-високите си нива на редовно плащане през тази година, България следва тази общоевропейска тенденция, която продължава през последните 5 години. При гражданите в България се наблюдава по-добра дисциплина по отношение на плащанията, намалява просроченият период на плащане, но при бизнес клиентите се увеличава.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани