Проект на НКИЗ достигна до финал в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019

11:20, 19 сеп 19 25 2090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проект на „Национална компания индустриални зони“ е сред финалистите в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019. Европейската комисия обяви официално номинираните, сред които е и българската инициатива.

Проектът „Fast Tracking Success“ на НКИЗ беше отличен от журито в конкурса и ще се състезава за награда в категория „Подобряване на бизнес средата“. Конкуренти ще са му още два проекта от Испания и Чехия. Финалът на конкурса ще се проведе на 26 ноември 2019 г. в Хелзинки, Финландия, по време на ежегодната Асамблея на малки и средни предприятия., съобщиха от НКИЗ.

Програмата „Fast Tracking Success“ на НКИЗ е насочена към ускорено професионално изграждане на младите кадри от университети и професионални гимназии чрез осигуряване на постоянна заетост и стажове в чуждестранни компании в индустриалните зони.

Инициативата е започнала през 2017 г. по идея на изпълнителния директор на НКИЗ Антоанета Барес. Чрез проекта се цели преодоляване на проблема с младежката безработица и създаване на благоприятни условия за настоящи и нови инвеститори в държавните индустриални зони. Инициативата предлага решение за едно от най-сериозните предизвикателства пред инвестиционните проекти, а именно недостига на качествени специалисти. Над 100 висококвалифицирани млади професионалисти са постъпили на постоянна работа в компании, които имат производства в зоните на компанията в Русе, Бургас и Божурище.

„Fast Tracking Success“ благоприятства поддържането на устойчива връзка между академичните среди, бизнеса и публичните органи, като чрез новаторски подход преодолява проблема с търсенето и предлагането на пазара на труда. По този начин младите хора, които завършват висше или професионално средно образование, могат да стартират своята кариера в условията на високи стандарти, каквито поддържат българските и чуждестранни инвеститори в индустриалните зони.

В рамките на „Fast Tracking Success“ през февруари тази година изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес организира кръгла маса на тема „Бизнес и образование – перспективи и предизвикателства“. В дискусиите за професионалната реализация на младите кадри взеха участие 10 университета и професионални гимназии, с които НКИЗ има подписани Меморандуми за сътрудничество. 

В тазгодишното издание на конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството 2019 участват 29 страни от цяла Европа. Сред финалистите в различни категории попадат проекти на Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Румъния, Сърбия, Чехия, Швеция.

Много добри отзиви получи и другият български проект Академия за иновации – Иновационен хакатон, реализиран от „Иновейшън Стартър Бокс“ ЕООД. Той се състезава в категорията „Инвестиране в предприемачески умения“.

Конкурсът Европейски награди за насърчаване на предприемачеството е насочен към всички национални, регионални и местни публични институции, обществени и бизнес организации. Целта на инициативата е да се открият и отличат най-ефективните и оригинални проекти, насърчаващи предприемачеството, предприемаческите умения и подобряването на бизнес средата в Европа и в частност в България, да се привлече фокуса на общественото внимание върху най-успешните политики и практики в областта и да се насърчат и вдъхновят бъдещите предприемачи. За да участват в конкурса, проектите трябва да са реализирани от публични институции или чрез публично-частно партньорство и да имат поне две годишна история.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама