Системата на НАП е надграждана неправилно

16:06, 19 сеп 19 25 1698 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вече е готов одитът на системите на Националната агенция за приходите, извършван от "Информационно обслужване", съобщи директорът на агенция "Електронно управление" Атанас Темелков, който бе изслушан във временната парламентарна комисия за установяване на обстоятелствата около хакерската атака в агенцията.

Временната комисия в НС ще заседава за хакерската атака в НАП

Темелков даде да се разбере, че самият той още не е виждал доклада, но от проверките на ръководената от него агенция става ясно, че системата на НАП е надграждана неправилно и от различни компании, което е довело до множество слабости.

Темелков коментира и персоналния идентификационен код на НАП: "Нивото на този ПИН е най-ниско, така че вие срещу него не би следвало да получавате никакви услуги освен чисто информационни".

Цацаров: Наказателният кодекс се нуждае от спешен ремонт заради компютърните престъпления

Вследствие на хакерска атака в масивите на агенцията личните данни на милиони българи изтекоха в онлайн пространството. Пробивът е станал през системата за ДДС за чужбина.

На първото заседание на парламентарната комисия стана ясно, че приходната агенция е поставила по-голям акцент върху функционалността на електронните услуги вместо на сигурността им. Установени са редица пропуски в НАП.

Над 150 души с колективен иск срещу НАП след теча на данни

Комисията за защита на личните данни наложи глоба от 5 милиона лева на агенцията, но тя я обжалва и обмисля съдебни действия срещу извършителите на пробива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама