БНТ направи гаф с Крим и се извини (Обновена)

18:40, 19 сеп 19 25 2867 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снимка: БНТ

Грешка на Българската националта телевизия (БНТ) предизвика реакция от посолството на Украйна у нас. В централна емисия "Новини" на 18 септември, при отразяването на новина за открита стрелба в Киев телевизията е използвала карта за онагледяване, на която обаче видимо Крим не е част от Украйна.

Днес от дипломатическата мисия реагираха, като разпространиха чрез Facebook профила си писмо, адресирано до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. В него се настоява за предприемане на мерки за опровержение и се припомня каква е официалната позиция на България за анексирането на полуострова от Русия.

"Като се има предвид, че Република България е съавтор на резолюция на Генералната асамблея на ООН (...) от 27 март 2014 година "Териториалната цялост на Украйна" и резолюция на Генералната асамблея на ООН "Ситуацията с правата на човека в АРК и гр. Севастопол (Украйна)" от 15 ноември 2016 година, а също така последователно подкрепя териториалната цялост и държавния суверенитет на Украинската държава, в съответствие на Закона за радиото и телевизията на Република България (...), разчитаме да се вземат необходими мерки за опровержение и информирането на уважаемите български зрители за появила се грешка", се посочва в писмото.

"Също така, с оглед на систематическите усилия на руската страна, която се опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпна окупация и анексия на АР Крим, обръщаме се с молба към всички дирекции в БНТ да им се припомни относно официалната позиция на Република България за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверинитет на Украйна", отбелязват от украинското посолство.

 
 
Междувременно днес генералният директор на БНТ Емил Кошлуков беше изслушан от депутатите в комисията по култура и медии за финансовото състояние на телевизията. Той обяви, че до началото на октомври ще бъде представен оздравителен план за БНТ, като под патронажа на парламентарната комисия ще бъде създадена работна група за поправка на закона.
 
"Всички заявиха, че с този бюджет не можем да продължим, а при поетите задължения и дефицит ще се наложи подкрепа", коментира Кошлуков пред журналисти.
 

Тази вечер БНТ поднесе своите извинения на посолството на Украйна и на зрителите на медията за показаната в централната емисия карта на страната. "Тя не отговаря на официалните, международно признати граници на Украйна, както и на официалната позиция на МВнР на България, посочват от телевизията. Грешната карта е постъпила в последния момент за излъчване от графичния отдел на новините и не е прегледана от международния редактор.

Поискани са писмени обяснения от дежурния режисьор по монтажа, от международния редактор и от продуцента на централната емисия. Те ще бъдат наказани, според Правилника за редакционната дейност в БНТ.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:20, 20 юли 22

Българите са наясно и знаят че Крим е територия в Русия, какви са тези глупости за Украйна или не знам си кво

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама