EС получи документи с предполагаеми предложения за Brexit

17:50, 19 сеп 19 / Свят 25 1192 Topnovini
1

ЕС получи документи от властите на Обединеното кралство, които се предполага, че съдържат предложения на Лондон за споразумение по изхода на кралството от съюза. Това съобщи на пресконференция в Брюксел представителката на Европейската комисия (ЕК) Мина Андреева, цитирани от БГНЕС.

"Мога да потвърдя, че сме получили документи от Обединеното кралство и ще ги проучим. Днес и утре ще проведем технически дискусии", каза тя, цитирана от ТАСС. Андреева също потвърди, че преговорите между британския министър по Brexit Стивън Баркли и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще се състоят на 20 септември.

Европейският парламент подкрепи ново отлагане на Brexit

По-рано Ройтерс съобщи, че Лондон е изпратил редица писмени предложения до Европейския съюз, които биха могли да позволят на страните да се договорят по техните позиции. Обединеното кралство настоява да се изключат клаузите за бекстоп от проекта за споразумение за Brexit - специален режим, който ще гарантира, че Северна Ирландия остава в Митническия съюз на ЕС и единния европейски пазар след  Brexit.

 Обединеното кралство не се съгласява на бекстоп, както е записано в проекта на споразумение с ЕС, но Брюксел все още не харесва идеята на Лондон за въвеждане на единен митнически режим за селскостопански и хранителни продукти в Ирландия. Резолюцията, одобрена на пленарна сесия на Европейския парламент в сряда, посочва, че Обединеното кралство трябва да представи алтернативни предложения в писмена форма и изрази съжаление, че това все още не е направено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 198 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.