Приключи изслушването за разпускането на британския парламент

20:34, 19 сеп 19 / Свят 25 2082 Topnovini
1

В британския върховен съд приключи изслушването по законността на решението на премиера Борис Джонсън да разпусне парламента за пет седмици преди определената за Brexit дата 31 октомври. Решението се очаква следващата седмица, съобщи БНР.

Председателят на 11-членния съдебен състав Лейди Хейл обяви при закриването на изслушванията, че се надява решението, да бъде обявено в началото на следващата седмица. Тя отново повтори, че разгледаният случай не е за това кога и при какви условия Обединеното кралство напуска ЕС, а засяга единствено законността на разпускането на парламента.

Джонсън към Меркел: Ще работя упорито за споразумение за Brexit

През трите дни на изслушване бяха чути аргументите както на правителството, така и на обвиняващите го в незаконни действия и подвеждане на кралицата с мотивите за разпускането на парламента.

Правителството твърди, че разпускането като политически акт не е въпрос, по който могат да се произнасят съдилищата, а критиците му твърдят, че с разпускането премиерът цели да попречи на депутатите да контролират политиката му за Brexit.

Веднага след приключването на работата на съда медиите започнаха със спекулациите какво ще последва и при двата сценария – „Джонсън виновен“ или „Джонсън невинен“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани