Учени: Здравето е в студената вода

19:40, 20 сеп 19 25 2166 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известният руски специалист по кинезитерапия проф. д-р Сергей Бубновски препоръчва прост метод за заздравяване на имунната система – потапяне на краката в студена вода.

Студената вода и студеният душ имат различна традиция в много култури и най-вече в Русия, и то с добра причина - те осигуряват много ползи за здравето, съобщи БГНЕС.

Всяка вечер, когато се приберете вкъщи след тежък ден, напълнете ваната или по-дълбок съд с напълно студена вода. Изобщо не добавяйте топла вода. След това влезте боси във ваната, потопете краката си само за 15 секунди и се опитайте да направите 48 бързи кратки стъпки през това време. След това излезте от ваната, избършете краката си с кърпа и обуйте вълнени чорапи. Правете го всяка вечер и това ще повиши имунитета ви. Ако имате грип, тогава топвайте краката си почти замръзнала вода на всеки четири часа“, съветва д-р Бубновски.

„Това че студената вода има многобройни ползи за здравето и че руснаците често се възползват от нейните ползи, потвърждава д-р Наталия Гушло Петрич, анестезиолог и терапевт.

„По времето на Съветския съюз държавна задача беше съветските деца да бъдат най-здравите в света. Ето защо в много училища се появиха методи, които да помогнат за изпълнението на тази задача. Майка ми, която е завършила медицина преди 60 години, застъпи тезата, че след раждането детето веднага трябва да започне да се калява. Че никога не трябва да се отоплява прекалено помещението, в което детето спи и се къпе. Така майка ми ме къпеше в помещение, където температурата никога не надвишаваше 18 градуса. От 3-годишна ходех на басейн, въпреки че навън беше -30 градуса. Вятърът и студеното време не ми пречеха“, разказва лекарката.

Студеният душ не трябва да е само дейност за ексцентрични руски авантюристи, показват съвременни изследвания, подчертаващи ползите за организма от него. Холандско проучване установява, че хората, които се къпят със студена вода сутрин, се разболяват по-малко и по-малко отсъстват от работа. Те имат повече енергия от тези, които се къпят с гореща вода. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама