Акцент на деня: Поправи ли българският затвор убиеца Джок Полфрийман?

17:30, 20 сеп 19 25 3069 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Австралиецът Джок Полфрийман излиза предсрочно на свобода. Той бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. През 2007 г. при улично сбиване в центъра на София той наръга смъртоносно 20-годишния Монов и рани негов приятел.

Многократно през годините австралиецът искаше да бъде освободен, заради добро поведение, досега обаче получаваше откази. През юли Софийският градски съд отказа да го освободи, след като прецени, че той все още не се е поправил. Подалият наскоро оставка шеф на Софийския затвор Десислав Трайков каза тогава, че Полфрийман е многократно наказван за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение. В четвъртък обаче Софийският апелативен съд реши да го пусне на свобода предсрочно без пробационен период.

Председател на състава, излязъл с това решение, е Калин Калпакчиев, а членове – Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. В мотивите си магистратите посочват, че австралиецът е изтърпял по-голямата част от наказанието си и по никакъв начин не е показал рисково поведение към останалите затворници или към служителите на администрацията на затвора.  

Австралиецът трябваше да изтърпи още 6 години и 6 месеца от присъдата, но магистратите сметнаха, че наказанието е постигнало своята цел и австралиецът вече не е опасен за обществото.

Припомням, че в първото си интервю на български език Джок Полфрийман заяви, че българската правосъдна система е корумпирана. По-късно той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. През 2015 г. беше номиниран за „Човек на годината” от БХК, но след протести номинацията беше оттеглена.

Все още не се знае кога австралиецът ще бъде официално пуснат на свобода, тъй като няма валиден паспорт. По тази причина затворническите власти предадоха Полфрийман на Дирекция „Миграция“ към МВР. Очаква се той да бъде настанен в някое от специализираните заведения за незаконни мигранти, докато документите му за самоличност бъдат подновени.

Бащата на убития студент призова председателя на съдебния състав Калин Калпакчиев публично да обясни решението си.

„Българската държава се подигра с български граждани в лицето на съда. Тримата съдии - този Калпакчиев и двете съдийки, ще носят върху себе си един нравствен позор. Едно само не им пожелавам - да преживеят същото, което преживяхме със съпругата ми и приятелите на сина ми“, заяви Монов.

„След днешния ден просто на човек да му се прииска наистина да се промени Конституцията и гражданите да си избират съдиите. Видя се, че най-големият проблем пред тази държава е съдебната система, и то не прокуратурата, а съдът“, категоричен беше бившият депутат от БСП.

Вината да си обикновен българин

Решението на съда предизвика остри реакции не само сред роднините на убития студент. Въпреки че представителите на изпълнителната и законодателната власт по правило избягват критики към съда, за да не подкопават независимостта и общественото доверие в съдебната власт, родни политици и магистати изказаха своята изненада от развитието на случая.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че то меко казано не допринася за справедливостта.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи решението на магистратите като „подигравка, позор и грозно решение на българския съд“. По думите ѝ то още по-сериозно поставя въпроса за премахването на съкратеното производство, споразумение и намаляване на присъдата за тежки престъпления.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов посочи, че предсрочното освобождаване обикновено се прилага, когато от присъдата остават да се излежат две до три години максимум. Той посочи, че обществото е възмутено от решението на съда и бе категоричен, че Калпакчиев дължи обяснение за него на близките на Андрей Монов.  

Премиерът Бойко Борисов също отказа да коментира решението на съда, но добави, че подкрепя мнението на колегите му от ГЕРБ. „Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа“, посочи той.

„Обединени патриоти“ също са учудени от предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Депутатът Милен Михов заяви, че приемат решението за това с изключителна болка и раздразнение. Той отбеляза, че преди година ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов от ВМРО публично е заявил, че документите и свидетелствата на затворническите власти показват, че австралиецът не се е поправил, а търси начин да избяга от присъдата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама