Ангелкова във Варна: Отчитаме ръст на българите по Черноморието

19:28, 20 сеп 19 / Политика 25 2450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благодаря Ви за мобилизацията, през летните месеци отново доказахме, че можем да се справим с предизвикателствата и най-важното, да гарантираме спокойна и сигурна почивка на българските и чуждестранните туристи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна на среща с представители на бизнеса, местната власт и контролните органи за резултатите по Северното Черноморие. 

"Летен сезон 2019 г. е добър и отчита ръстове на редица пазари въпреки засилената  международна конкуренция", допълни министърът. Тя съобщи, че за юни и юли са регистрирани общо над 2,7 млн. визити на чуждестранни туристи у нас и се регистрира 2% ръст на чуждите туристи, отседнали в места за настаняване с поне 10 легла по Българското Черноморие за трите морски области Добрич, Варна и  Бургас. Прогнозите на Министерството на туризма, които обявихме в началото на годината, бяха за спад през летния сезон в рамките на 3-6% за входящ туризъм за цялата страна, надявам се окончателните данни да потвърдят, че ще е в долната граница. От началото на годината до юли общият брой туристически посещения е над 5,1 млн., спадът е 1,8% на фона на рекордната 2018 г.

"Отчетливо се забелязва тенденция за увеличаване на визитите на български граждани по нашето Черноморие - 12,7% ръст в местата за настаняване с десет и повече легла за периода юни-юли 2019 г. Радвам се, че ефектът от инициативите „Естествено в България“, „Денят за вас“ и  „Неочаквана ваканция“ дават резултат. Спадът на нощувките от чужденци по някои пазари успяхме да компенсираме от нощувки на българи", коментира министър Ангелкова. 

За първите два летни месеца общият ръст на българи и чужденци, отседнали в места с поне 10 легла по Черноморието, е 4,4 на сто. Показателите към този момент надвишават постигнатото през сезон 2017 г., когато българският туризъм отбеляза високи резултати. 

Министърът не отрече и някои негативни тенденции и заяви, че именно с оглед на динамиката на пазара и по-високата конкурентоспособност е подготвяният механизъм за насърчаване на организирания туризъм през рекламата в крилата на сезона. Лично премиерът Борисов обяви тази мярка и искам да благодаря както на него, така и на колегите от кабинета за оценката за важността на сектора. В момента сме на финалния етап на концепцията, юристите доуточняват конкретния правен механизъм, подчерта министър Ангелкова. Тя допълни, че й предстоят редица срещи с мениджъри на големите туроператори от ключови пазари, които работят с България. За маркетинговите и рекламните дейности водещият подход е спецификата на съответния пазар и профилът на групите, които посещават страната. Акцент е топ 15 на пазарите за входящ туризъм, но не подценяваме и българския, категорична бе министър Ангелкова.

"Работим активно по съвместни туристически продукти с фокус върху културно-исторически туризъм, балнео- и СПА и вино и кулинария, за да се утвърди страната ни като целогодишна дестинация. Варна има напредък в развитието на летния туризъм и по 17 дестинации поддържа целогодишно полети." 

Министърът на туризма се спря подробно на мерките, които институцията прилага, за да следи как в сектора се изпълняват Законът за туризма и другите нормативни документи. Само със спазване на правилата можем да гарантираме условия за предлагане на качествен и конкурентен продукт, каза тя и подчерта, че като цяло се отчита спад на констатираните нарушения. Тя информира подробно и за конкретните проверки на министерството, самостоятелно и съвместно с другите контролни органи. Сред откритите и това лято несъответствия са отклонения в места за настаняване, чиято категория не отговаря на действителната. Това е установено при съвместни инспекции с КЗП. Има случаи и на недобра хигиена и несъответствие на менюто в олинклузива, което дава основание да стартираме дискусия с участието на всички заинтересовани за този вид услуга.

Освен редовните проверки на места за настаняване и плажове, екипите на Министерството на туризма реагираха своевременно и на  конкретни сигнали за нарушения на хотели и по морските плажове. На територията на Северното Черноморие нямаше драстични несъответствия, изискващи намаляване на категорията или затваряне. Това показва, че качеството, макар и с малки стъпки, се подобрява и в местата с категоризация до 3 звезди, изтъкна още министър Ангелкова.

В дискусията представителите на КЗП, НАП, РЗИ, РИОСВ, МВР и другите контролни органи  потвърдиха, че сезонът е протекъл нормално и няма драстични инциденти. Там, където са отрити нарушения, веднага са издадени предписания и са предприети мерки. При повторните проверки не са открити отклонения от нормите. 

В срещата с контролните органи участваха също областният управител на Варна Стоян Пасев, кметове и ръководители на черноморски общини, мениджъри на курорти и крупни туристически обекти, председатели и членове на браншови сдружения.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама