На връх Каймак-Чалан почетоха паметта на загиналите в Първата световна война и на Красимир Узунов

19:46, 20 сеп 19 25 3581 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

С  военно-църковен ритуал на емблематичния исторически връх Каймак-Чалан в Нидже планина, за поредна година на 20 септември бе почетена паметта на българските воини, загиналите в сражения през 1916 г. по време на Първата световна война.

Заупокойна панихида на върха отслужи архимандрит Атанасий, протосингел на Западна и Средноевропейска епархия, с благоволението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит.

За да почетат загиналите, днес на връх Каймак-Чалан се изкачиха десетки хора, военнослужещи, потомци на загинали и на участници в боевете през септември - октомври 1916 г. Бяха поднесени венци и цветя от името на председателя на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Комисията по отбрана, граждани и потомци на загиналите на Каймак-Чалан. Присъстваха председателят на Комисията по отбрана Константин Попов, народни представители, генералният консул на България в Солун Владимир Писанчев, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-ма бригада "Специалните сили", представители на Министерството на отбраната, представители на местната власт, историци, общественици, граждани.

***

През 1916 г. в едни от най-драматичните събития през Първата световна война на Каймак-Чалан загиват общо над 3 120 български офицери и войници и над 5500 сръбски. 

Боевете за Каймак-Чалан през септември-октомври 1916 г. са най-масовото високопланинско сражение по време на Първата световна война (1914-1918). Бойните действия се развиват на над 2500 м надморска височина и в тях са ангажирани части на Дринската и Дунавската дивизии на сръбската армия и 11-ти пехотен Сливенски полк, подкрепени от отделни дружини от 33-ти пехотен Свищовски, 43-ти, 55-ти, 56-ти и 58-ми пехотни полкове, от българска страна.

Това е последното интервю на покойния Красимир Узунов от поклонението на връх Каймак-Чалан дадено на 20 септември 2018 г. за гръцката телевизия TASTV.gr

 

Припомняме, че по инициатива на Красимир Узунов, най-големият изследовател на Първата световна война (в частност боевете водени през септември октомври 1916г.) и автор на книгата "Каймакъ-Чаланъ" на 20 септември 2016г. за първи път от 100 години беше почетена паметта на загиналите в Първата световна война на връх Каймак-Чалан и душите им бяха опети. В присъствието на тогавашния началник на отбраната, генерал Константин Попов, и на висши български и гръцки военни командири на загиналите на Каймак-Чалан бяха отдадени пълни военни почести и бяха поднесени венци и цветя от името на министъра на отбраната Николай Ненчев и българския парламент.
За първи път, 100 години след боевете, на историческия връх беше отслужена и заупокойна молитва за душите на всички паднали българи и сърби от архимандрит Анастасий, специален пълномощник на българския патриарх Неофит. По време на службата бяха прочетени имената на всичките 80 загинали офицери от полковете и артилерийските батареи, участвали в сраженията.
В първото поклонение на Каймак-Чалан тогава участваха генералният консул на България в Солун, Владимир Писанчев, бригаден генерал Явор Матеев, генерал-лейтенант Стефанис Алкивиадис, бригаден генерал Прокопис Карадзедос, народните представители Пламен Манушев, Манол Генов, Жельо Бойчев, Милен Михов и Христо Гаджев, основателят и президент на агенция и радиоверига  "Фокус", Красимир Узунов, гвардейци от представителните части на Българската армия, журналисти, общественици и наследници на офицери и войници. Ден преди поклонението, поставената паметна плоча (през месец май 2016г. от военнослужещи от 68-ма бригада "Специални сили") в почит за загиналите на върха от български офицери от паметна плоча бе увредена от македонски вандали, но това не сломи българския дух.

Тогава Красимир Узунов разказа пред всички, че на 20 септември 1916г. е бил денят, в който са били погребвани телата на загиналите на бойното поле (може да прочетете в книгата му) и точно 100 години по-късно, се прави същото - почита се паметта им. Дори времето в този ден бе в унисон със случващото се. Небето плачеше за загиналите си синове, а мъглата просмукваше костите, както е правила с дедите ни на бойното поле преди 100 години.

За да ви направим част от първото преклонение на чутовния връх прилагаме видеото от 20 септември 2016г.:

 

 

Вечна слава на българските герои! Вечна слава на Красимир Узунов! Да живее България!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама