СБЖ поиска оставката на ръководството на БНР

08:00, 21 сеп 19 25 2785 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изрази категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор Светослав Костов. От СБЖ искат също така Съветът за електронни медии да освободи от длъжност и членовете на Управителния съвет, съобщи БНР.

Акцент на деня: Ще хвърли ли оставка шефът на БНР

Управителният съвет оспорва и замесването на дружеството на СБЖ - Програма „Христо Ботев” в подписка, която е в подкрепа на сегашното ръководство на БНР и е входирана в СЕМ.

В позиция от неправителствената организация „Репортери без граници“ заявиха, че политически натиск е довел до свалянето от микрофон на журналиста от БНР Силвия Великова и последвалото 5-часово спиране на ефира на програма „Хоризонт“.

Ръководителят на организацията за ЕС и Балканите Полин Адес Мевел определя случилото се като опит за запушване на устата на журналист с цел защита на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Това показва липсата на независимост в българските обществени медии и политически контрол на редакционното съдържание“, допълва Мевел, според която натискът над независимите медии в България ще се увеличава с приближаването на избора на Гешев.

Заглушените журналисти: Вече е трудно да се зададе обикновен въпрос

В позицията на „Репортери без граници“ се напомня, че страната ни заема 111-о от 180 места в Световния индекс по свобода на словото, изготвян от организацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама