Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер

08:21, 21 сеп 19 25 2175 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Световният ден на Алцхаймер се отбелязва на 21 септември всяка година. Болестта се характеризира със загуба на памет, способност за рационално мислене, способност за навигация в пространството и грижа за себе си, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Заболяването е описано за първи път през 1907 г. от немския психиатър Алоис Алцхаймер, от когото е получила името си. Въпреки факта, че болестта е известна повече от сто години, учените все още нямат точни отговори на много въпроси за нея.

Няма категоричен отговор на въпроса как със сигурност да разпознаете болестта на Алцхаймер при вашите близки. Американските експерти отбелязват, че "първите симптоми могат да бъдат различни при различните хора". 

"За много хора сигналът за началото на ранния етап на болестта на Алцхаймер са не-паметните аспекти на когнитивното съзнание, например, проблемът с намирането на правилните думи, проблемите със зрението и пространствената ориентация, нарушената способност да логични разсъждения вземането на решения", казаха от Националния институт по здравеопазване (National Institute of Health).

Организацията отбелязва, че възрастта на хората все още се счита за основен рисков фактор за болестта на Алцхаймер.Броят на хората с това заболяване се удвоява на всеки пет години над 65 години.

Около 1/3 от всички хора над 85 години могат да страдат от болестта на Алцхаймер. Само в САЩ болестта е диагностицирана при 5,5 милиона души над 65 години. 

Противно на мнението, че спортът помага при всички заболявания, специалисти от Американския институт за стареене признават, че в случай на Алцхаймер, активният начин на живот може да не е панацея.

Междувременно лекарите подчертават, че не бива да се забравя, че физическата активност има положителен ефект върху здравето: дори със стареенето спортът може да помогне за намаляване на риска от падания, поддържане на мобилността и независимостта и намаляване на риска от развитие на хронични заболявания като диабет, депресия и високо кръвно налягане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама