Петкова: Очаква се от 2020 г. постепенно да се върви към пълно либерализиране на пазара за електроенергия

14:13, 22 сеп 19 / Политика 25 2356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се през следващия регулаторен период, от 2020 година постепенно да се върви към пълно либерализиране на пазара за електроенергия, каза пред журналисти във Велико Търново министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя припомни, че през миналата година на свободния пазар са излезли всички производители на електрическа енергия, а това е една от първите стъпки за пълната либерализация на електроенергийния пазар в България.

Очаква се от следващия регулаторен период, от 2020 година постепенно да се върви към пълно либерализиране на пазара, като в цената на електрическата енергия, която сега е регулирана, постепенно ще влиза една малка част от пазарната цена, а не както е сега - КЕВР да регулира изцяло цената за битовите потребители, както и за малкия бизнес, присъединен към електрическите мрежи с ниско напрежение, уточни тя.

По думите й това няма да доведе до поскъпване на цените на електроенергията. Целта на пълната либерализация е всеки един потребител да има възможност да избира своя доставчик на електричество, да има конкуренция, което означава по-добри условия и по-добри цени, посочи министър Петкова.

Теменужка Петкова участва в тържествата, посветени на 111 години от провъзгласяването на Независимостта на България във Велико Търново.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама