Петкова: От „Балкански поток“ приходите за България в следващите 20 години ще са девет милиарда лева

18:15, 22 сеп 19 / Политика 25 2124 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова потвърди казаното от премиера Бойко Борисов, че България отново е на газовата карта на Европа и то като стратегическа държава.

Тя обясни, че сключването на договора за строежа на „Балкански поток“ е изключително важна крачка към реализацията на този проект, който е бил включен и в енергийната стратегия на България. Народното събрание е приело предложението на МС и е направило актуализация на енергийната ни статегия.

Петкова: Очаква се от 2020 г. постепенно да се върви към пълно либерализиране на пазара за електроенергия

„Така че с реализацията на този проект България наистина продължава да има много важна позиция на газовата карта на Европа!“, категорична беше Петкова.

По думите й проектът има изключително важно значение не само за България, но и за целия регион - той ще допринесе за енергийната сигурност в региона и ще даде възможност и на страната ни да реализира концепцията си за изграждане на газоразпределителен център.

По отношение на преговорите между Русия и Украйна за транзитиране на руски газ към ЕС, Петкова заяви, че в момента ние получаваме газ от Русия по един единствен маршрут – трансбалканския, който е през Украйна. С реализацията на проекта „Балкански поток“ обаче се променя цялата картина.

Руски газ ще тече през "Балкански поток"

Министърът на енергетиката обясни, че при  прекратяване на руския транзит през Украйна, тези количества газ ще бъдат пренасочени от руската страна и ние ще можем да се възползваме от това, като пренасяме газ и ще получаваме допълнителни ползи и приходи от това.

Тя добави, че няма да спрат доставките на природен газ. „Ние имаме договор за доставка на природен газ, този договор е актуален, той е в сила, така че такава опасност няма“, каза тя.

България ще получи милиарди от "Балкански поток"

Петкова заяви, че при реализацията на „Балкански поток“ приходите на „Булгартрансгаз“ ще се увеличат и през следващите 20 години ще възлизат на 9 милиарда лева. 

''Това е според тарифите, одобрени от КЕВР. Очаква се през 2030 г. приходите за „Булгартрансгаз“ от транспортиране да бъдат над 440 милиона лева. В момента тези приходи са между 200 и 220 милиона лева. Трябва да се има предвид също така, че с освобождаването на капацитета по трансбалканския маршрут ще имаме възможност да обявим търг и да се възползваме от капацитета на този газопровод'', заяви още тя. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама