Явор Колев: ГДБОБ ще провери поне сто хакнати дружества от „ТАД Груп“

20:40, 22 сеп 19 25 3093 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Хакерите като отрицателни герои извършват тежки престъпления в различни сфери на обществения живот и застрашават не само държавните институции, но и бизнеса'', това заяви Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОБ. 

Явор Колев: Получаваме стотици сигнали за порно отмъщения в интернет

Той беше категоричен, че от работата на ГДБОБ става ясно, че напреднали български компании често стават обект на хакерски атаки, на кражба на финансови средства чрез хакерски грабежи.

Във връзка с „ТАД Груп“, които хакнаха НАП, ГДБОБ и г-н Колев, като отговарящ, са разследвали подозренията, че те са подготвили или са влезли в информационните масиви на банки, застрахователни дружества и други институции

Явор Колев представи „ТАД Груп“ като компания, чийто профил е киберзащита, но те са се занимавали с проникване в информационните системи на различни компании от бизнеса, откривали са слабости и са източвали техните бази данни.

Собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров остава в ареста

Той поясни, че в момента текат разпити на тези жертви, които са установени от анализа на компютърните системи на „ТАД Груп“.

Това са частни дружества и класифицира някои от тях в топ 100 на българския бизнес, като избори, че това са сериозни застрахователни компании, компании от IT сектора, производствени дружества и други.

Явор Колев заяви, че до момента са проведени процесуално-следствени действия спрямо 50 дружества и тази седмица предстоят да бъдат разпитани още 8 представители на такива дружества. 

Той допълни, че работата продължава много активно, в момента няма конкретни данни, но предположи, че проверяваните дружества от ГДБОБ ще достигнат 100. 

Спецпрокуратурата пусна разговори на обвинените в тероризъм хакери и шефа им

„Ние с Информационно обслужване работим в много тясна връзка и взаимодействие. Почти ежедневно се чувам с Иво Филипов, изпълнителния директор, по различни теми. Както ние оказваме съдействие при определени случаи на тях, така и те оказват съдействие“, заяви още той.

Колев допълни, че всички държавни институции, които имат отношение по киберсигурността на държавата работят тясно с Информационно обслужване и това е фиксирано и в Закона за киберсигурност, където са определени правомощията на всички инфтитуции. 

Той заяви, че с Министерството на транспорта и информационните технологии, Държавна агенция Национална сигурност, Главна дирекция за борба с организираната престъпност са в постоянен ежедневен контакт и осигуряват стабилност на обществото в киберсигурността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама