Глобалното затопляне и въздействието му се ускоряват

10:00, 23 сеп 19 / Свят 25 1510 Шрифт:
Topnovini

Признаците на глобалното затопляне и въздействието върху земята му се ускоряват, това са изводите в ново изследване за изменението на климата, публикувано преди срещата на ООН в Ню Йорк.

Данните на Световната метеорологична организация показват, че 5-годишният период от 2014 до 2019 г. е най-топлият, откакто се правят измервания.

През същия период се е ускорило и повишаването на морското ниво, а емисиите на въглероден двуокис са достигнали нов връх.

Изследване: Скоростта и мащабите на глобалното затопляне – най-големите от 2000 години насам

Изследването показва, че от 2011 до 2015 г. глобалните температури са се покачили с 0,2 градуса. От 1850 г. насам средните стойности са нараснали с 1,1 градуса. Това е резултат на бурното въглеродно отделяне.

Междувременно в Швейцария направиха символично погребение на стопил се ледник. Заради глобалното затопляне ледникът Пи-цол буквално се е изпарил.

Той е разположен на около 2700 метра надморска височина близо до Австрия и Лихтенщайн.

Ледникът е изгубил близо 90% от обема си. Учените предупреждават, че около 4000 алпийски ледници може да изчезнат до края на този век, ако не бъде направено нищо за намаляване на парниковите емисии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама