Борисов провери реставрацията на Голямата базилика в Пловдив

10:48, 23 сеп 19 / Политика 25 2733 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Посещението на премиера Бойко Борисов в Пловдив започна с проверка на реставрирането на античната мозайка в Голямата базилика в града, чиито довършителни работи са почти към финала, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

На място Борисов пробва очила за виртуална реалност, като каза, че това е невероятно. Премиерът е в Пловдив за откриването на 75-я Международен технически панаир, който ще продължи до неделя. 

Той разгледа над 2 декара антични мозайки – образец на римското изкуство. ''Това е голямо богатство, Нанси'', така премиерът Бойко Борисов възкликна към шефката на „Америка за България“ Нанси Шилър.

Премиерът е придружаван от областния управител и кандидат за кмет на Пловдив от ГЕРБ Здравко Димитров. След базиликата Борисов  инспектира обновения площад на Пловдив. 

''Забележително възстановяване - снощи, когато се разходихме из града беше пълно с млади семейства, деца, туристи. Впечатляващо. Поздравления за това. За първи път дойдох в Пловдив през 1996 година. През последните 10 години е наистина забележителна промяната. Градът би трябвало да привлича още повече туристи'', заяви Шилър.

Министър-председателят посети и новата галерия на улица „Гладстон“. Строежът на галерията приключи в края на август, а в началото на септември в нея беше открита първата изложба.

‘’Първо искам да благодаря на Нанси, на фондация ‘’Америка за България’’, защото нашите политически опоненти много обичат да казват, че сме дали милиарди за самолети, за F-16, но в същото време дружбата ни със САЩ не върви само по линията на базите в България, ученията и всичко, което е свързано с отбранителната мощ на държавата. За радост с тях правим неща и за археологията, историята, културата. Милиони наляха ''Америка за България'', заяви Борисов.

''Пловдив, не само като Европейска столица на културата, е един от много малкото в света живи градове, легнал върху такава история и археология. Сега бизнесът ще е много по-доволен, заради туристите. Някой може да каже, че това е заради изборите, но не е. Не на последно място, обещаха ми в сряда, че ще посетят и Маноле, защото това също в Европа е един уникален обект, разкопките в Петрич в тракийския град също са уникални, Търговище, солниците в Провадия – там са живели най-богатите хора в Европа тогава. За Перперикон да не говорим – това е уникален град. Ще използваме всичките контакти на ''Америка за България'', за да промотираме и привлечем повече гости'', заяви още Борисов пред Нанси Шилър. 

''Базиликата ще ни струва към 300 хиляди лева за година като издръжка. Надявам се това да бъде в началото, а след това от хилядите туристи, които ще дойдат, тя да се самоиздържа. Това е целта'', каза още той. 

‘’Много ви благодаря за любезните думи. Ние се радваме, че можем да върнем към живот античната история на България и искаме света да научи повече за нея и то в положителния начин'', заяви Шилър.

''На всяка магистрала, която правим, включително сега и на ''Хемус'', излизат на осем хиляди години тракийски селища. И всичко това го вадим, съхраняваме и пращаме в музеите. Ние сме много древен народ с огромна история, хилядолетна'', каза още той. Борисов добави, че в България са идвали три папи, но отбеляза, че за съжаление света не ни познава в добра светлина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама