Акцент на деня: Битката за София навлиза в нова фаза

17:30, 23 сеп 19 / Общество 25 2146 Василена Йорданова
1

Започна обратното борене – в петък ще бъде дадено „официалното“ начало на предизборната кампания за местния вот. „Официално“ – защото на всички е ясно, че кампанията вече е започнала и се вихри с пълна сила, особено в столицата.

Броени дни преди старта на кметската надпревара двамата най-изявени съперници за поста Мая Манолова и Йорданка Фандъкова и екипите им направиха важни съобщения – Манолова представи програмата си за управление, а пък от ГЕРБ обявиха листата с общински съветници, с които ще се явят на изборите. Да видим:

5 са основните стълбове на програмата на Манолова за управление на столицата. С изпълнението им тя се стреми да превърне София в светъл, умен, почтен, чист, уютен, зелен, удобен, подреден, привлекателен и заможен град с грижа за гражданите.

„Осъзнах, че хората очакват от мен да отговарям и аз искам да отговарям, за да съм полезна и да решавам проблемите им. Затова реших да се кандидатирам за кмет – за да отговарям”, посочи Манолова.

Тя обяви, че си представя политиката и демокрацията като открито и прозрачно управление в интерес и заедно с гражданите, но подчерта, че за всяко решение ще отговаря лично и няма да се крие зад интересите на партийните централи.

Манолова посочи, че след малко повече от месец столичани ще трябва да решат от кой и как да бъдат управлявани - искат ли промяна или още от същото – ремонти на ремонта, заграбени градинки, неефективни мерки срещу мръсния въздух.

Кандидатът за кмет представи план с 23 точки в различни сфера на управлението на града, като обърна особено внимание на дигитализацията на услугите, които да стават „с клик, вместо в плик“, провеждането на референдуми и обществени поръчки чрез блокчейн платформа, повече прозрачност на заседанията на Общинския съвет, цялостно развитие на столицата – не само в центъра, спиране на презастрояването и конкретни мерки срещу замърсяването на въздуха.

Сред останалите акценти в програмата ѝ са неувеличаване на местните данъци, пълна ревизия на „Топлофикация“ и всички общински дружества, осигуряване на място за всяко дете в ясла и градина, бърза писта за стартъпи разделно събиране на отпадъците.

Предвиждат се и редица мерки, свързани с транспортната инфраструктура в столицата - довършване на Околовръстния път и започване на вътрешни градски рингове за разтоварване на трафика в центъра на града, отпадане на привилегиите за безплатно паркиране на висши общински служители,  изграждане и ремонт на тротоарите, изграждане на паркинги в центъра на кварталите и 5 буферни паркинга, три нови трасета на метрото и 5 нови трамвайни трасета.

Манолова предлага още общински направления за лекар специалист и изследвания в общински здравни заведения за уязвимите групи, възстановяване на фасадите на историческите сгради в градския център, възстановяване на лятната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина, градски транспорт до Витоша и възстановяване на Драгалевския и Княжевския лифт и 11 нови парка.

Междувременно стана ясно, че досегашният кмет на София и основен опонент на Манолова – Йорданка Фандъкова ще оглави общинската листа на ГЕРБ и СДС в столицата.

Втори е кардиологът д-р Иво Петров, трети е досегашният председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков, лидерът на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева е под номер четири. Пети е архитект Ивайло Петков, шести в листата е зам.-председателят на СОС Николай Стойнев. Следват д-р Антон Койчев от СДС и проф. д-р Асен Николов от „Майчин дом“.

В листата влизат още познати лица от групата на ГЕРБ в общински съвет като Лорита Радева, Зафир Зарков и Силвия Христова. Сред новите попълнения са бившият министър на образованието Диян Стаматов и журналистът в БГ радио Симеон Колев. Останалите известни имена са адвокат Георги Георгиев, Борислав Бориславов и Радослав Абрашев от СДС.

В битката за гласа на софиянци коалицията ГЕРБ и СДС излиза и с нови имена за кметове няколко столични района.

„В район „Оборище“ издигаме кандидатурата на Петър Митев за кмет, в район „Кремиковци“ на досегашния зам.-кмет Лилия Донкова, която е издигната от инициативен комитет. В район „Красно село“ и „Витоша“ подкрепяме кметовете, които са от квотата на СДС. В район „Средец“ издигаме кандидат от коалицията ГЕРБ и СДС в лицето на г-н Ковачев. В „Младост“ нашият кандидат е Мария Илиева. Досегашните действащи кметове получават отново подкрепата на коалицията“, каза областният координатор Цветомир Паунов.

От ГЕРБ отговориха на критиките на Манолова за управлението на столицата с думите: „лицето, което познаваме от времето, в което беше много ясно задкулисието, днес е основният оратор за прозрачност в Столична община“ и подчертаха, че задкулисието не е присъщо за тях. 

БСП също регистрира кандидатите си за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в СофияВодач на листата е Калоян Паргов. В първата десетка попадат 6 от общо седемте досегашни общински съветници от групата на БСП. Водач е Калоян Паргов, №2 е Милка Христова, №3 - Иван Таков, Владимир Данев е №5, Альоша Даков е №8, Николай Николов - №9. Седмият досегашен общински съветник - Борис Цветков е №19. Под №6 в листата е бившият областен управител на София Диана Тонова, а на първото място, определено за гражданска квота, е представителят на коалиционния партньор Комунистическа партия на България ген. Иван Мечков, който е №11.

"Все по-убеден и по-сигурен съм, че най-после ще можем да поставим начало на друго, различно и далеч по-успешно за софиянци управление на града, коментира Калоян Паргов. "Желая успех в кампанията на всичките ни кандидати. Мотивирани сме и вярваме, че ще спечелим надпреварата. За да променим досегашния модел на управление и да наложим нов, който е основан на професионализъм, прозрачност и с участието на гражданите".

"Програмата на Мая Манолова за управление на София е добра основа за бъдещето. В центъра ѝ са проблемите на хората. Тези 23 мерки, които тя представи днес, са резултат от много срещи и разговори през последните месеци, коментира водачът на листата на БСП, които подкрепиха кандидатурата на Манолова за кмет на София.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани