Протести и искания за уволнения заради предсрочното освобождаване на Полфрийман (ОБНОВЕНА)

15:48, 24 сеп 19 / Политика 25 3212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати и младежи от ВМРО внесоха искане за дисциплинарно уволнение на Калин Калпакчиев.
Депутати и младежи от ВМРО внесоха искане за дисциплинарно уволнение на Калин Калпакчиев.
Протест на АТАКА срещу освобождаването на Джок Полфрийман.
депутати и младежи от ВМРО внесоха искане за дисциплинарно уволнение на Калин Калпакчиев.
Депутати и младежи от ВМРО внесоха искане за дисциплинарно уволнение на Калин Калпакчиев.

Продължават реакциите срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Миналата седмица съдът реши, че австралиецът не е опасен за обществото и го освободи 6 години преди да изтече присъдата му. Председател на състава, излязъл с това решение, е Калин Калпакчиев, а членове – Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева.  Полфрийман бе осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. През 2007 г. при улично сбиване в центъра на София той наръга смъртоносно 20-годишния Монов и рани негов приятел. В петък австралиецът напусна Софийския затвор, но тъй като няма валидни документи бе предаден на дирекция „Миграция” и доведен в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Тази сутрин младежката организация на ВМРО поиска от Висшия съдебен съвет дисциплинарно производство срещу съдиите, постановили освобождаването. Те внесоха искане във ВСС, в което настояват да бъде извършена проверка на съдебния състав, постановил предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман, съобщи БНТ.

Младежите имат съмнения в безпристрастността на състава и по тази причина искат да стане ясно дали това решение е повлияно от външни фактори. Според представителите на ВМРО, ако се установи нарушение, би следвало да се образува производство и съдиите да понесат отговорност за своето решение.

Поправи ли българският затвор убиеца Джок Полфрийман?

От партия „АТАКА“ излязоха на протест пред Съдебната палата заради предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. От партията искат оставката на съдия Калпакчиев и поправки в закона, които не позволяват "подобни гаври с националното достойнство. Лидерът на партията Волен Сидеров иска да се сложи край на възможността убийци да излизат предсрочно от затвора. Според него трябва да има разследване срещу съдия Калпакчиев. Сидеров настоява за промени в Наказателно процесуалния кодекс, както и в законите, които засягат изтърпяване на престъпленията.  От “Атака“ обявиха, че ще се повдигнат въпроса във Висшия инспекторат и в Народното събрание. Сидеров заяви, че всеки ден ще протестират, докато съдия Калпакчиев не подаде оставка, защото това е позор за съдебната система.

Приятел на убития от Полфрийман български студент: Не смятам, че се е променил

Междувременно семейството на жертвата на австралиеца - убития през 2007 г. Андрей Монов, обяви ще внесе жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора. Според бащата на Андрей – Христо Монов пускането на осъдения за убийството Полфрийман е нарушение на закона.

Освободеният Джок Полфрийман е бил наказван и за опит бягство

 „Двама от членовете на този съдийски състав се покриха с позор за цял живот, който ще носят и семействата, и децата им, защото те не просто постановиха един акт, който е срам за българското национално самочувствие, но и нарушиха закона. Както постановява чл. 32 от НПК това решение е противозаконно и те затова са го кръстили „определение”. На първа инстанция може да има определение, което може да бъде жалено на втора инстанция. Именно, за да няма възможност това нещо да бъде обжалвано. Тъй като са нарушили закона, с отваряне на деловодството на главната прокуратура, съпругата ми ще внесе жалба за възобновяване на делото”, посочи Монов.

Малко по-късно през деня Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с позиция, относно жалбата от ВМРО. От колегията изразяват своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни, по повод съдебния акт за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. „Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта“, посочват от колегията. Те добавят, че Висшият съдебен съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове. Съдийската колегия на ВВС ще предоставят изпратения до тях сигнал за проверка в Инспектората към ВСС.

Вълната от недоволство сред обществото не стихва. На 26 септември от 18.00 часа на пл. „България” в София ще се проведе митинг срещу освобождаването на Джок Полфрийман.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама