Мишел Барние определи като "неприемливи" последните британски Брекзит предложения

16:35, 23 сеп 19 / Свят 25 1919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ще бъде трудно за Европейския съюз и Обединеното кралство да постигнат споразумение, което да изпълни всички цели на ирландския граничен предпазен механизъм, който беше част от сделката на бившия британски премиер Тереза Мей, но беше отхвърлен многократно от британския парламент, заяви в понеделник европейският Брекзит преговарящ Мишел Барние, съобщи БНР.

По време на пресконференция с германския външен министър Хайко Маас, Барние посочи, че последните предложения на правителството на британския премиер Борис Джонсън са "неприемливи".

Висшият официален европейски представител обаче посочи, че ЕС желае да помогне за избягване на несигурността и на Брекзит без сделка, отбелязвайки, че разговорите ще продължат.

"В момента нямаме основа за сделка, но ще продължим да разговаряме", посочи Барние и добави: "Не можем да избираме, когато става въпрос за защита на единния пазар и на европейските потребители".

"Трудно е да се види как можем да стигнем до решение, което да изпълни всички цели на ирландския граничен предпазен механизъм. В тази връзка предложенията на Обединеното кралство за граница между Република Ирландия и Северна Ирландия са неприемливи", отбеляза той.

Междувременно Хако Маас добави, че последното предложение на Борис Джонсън все пак представлява "крачка напред" в преговорите. Той също така заяви, че не може да има физическа граница на остров Ирландия, но подчерта, че вътрешният пазар на ЕС трябва да бъде защитен при всяка евентуална Брекзит сделка.

Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние и секретарят по въпросите на Брекзит на Обединеното кралство Стивън Баркли се договориха в петък да продължат "техническите разговори" по споразумението за оттеглянето на Великобритания от единния блок и по-специално относно избягването на твърда граница в Ирландия, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Юнкер: Смятам, че можем да постигнем сделка с Великобритания

Междувременно стана ясно, че Върховният съд на Обединеното кралство ще се произнесе във вторник дали е противозаконно решението на премиера Борис Джонсън да разпусне временно британския парламент.

Върховният съд заяви, че 11-те му съдебни заседатели ще постановят решението си в 10:30 ч. местно време (с 12:30ч. българско време) във вторник.

Самото решение може даде на депутатите повече шанс да възпрепятстват плановете на Джонсън за Брекзит на 31-ви октомври, ако Върховният съд определи разпускането на парламента като противозаконно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама