Изпълнителният съвет на МВФ ще интервюира Кристалина Георгиева

09:45, 24 сеп 19 / Свят 25 2254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се днес изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) в пълен състав да направи интервю с Кристалина Георгиева, която е единственият кандидат за поста управляващ директор. Това стана известно при редовната пресконференция на говорителя на Фонда Джери Райс по-рано този месец, съобщи БТА.

Интервюто бе предшествано от индивидуални събеседвания на Георгиева с представители на органа, определящ политиката на фонда.

МВФ планира да завърши процеса по избор на нов ръководител до 4 октомври.

Окончателно: Кристалина Георгиева е единственият кандидат за директор на МВФ

При най-добрия сценарий окончателният избор трябва да бъде приет с консенсус, но при необходимост не е изключено и гласуване. Фондът предпочита консенсусния метод и при избиране на висше ръководство му придава особено значение.

МВФ промени устава си в частта за възрастовото ограничение, което беше в сила за кандидата за поста управляващ директор, така че кандидатурата на Георгиева, която навърши 66 години на 13 август, да бъде валидна. От 1951 година регламентът на фонда забраняваше определянето на кандидат на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да изпълнява функциите си след навършването на 70 години.

Георгиева бе определена като кандидат на ЕС за шеф на МВФ на 2 август. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама