Молдовският президент обеща да запази статута на българите в Тараклия

09:51, 24 сеп 19 / Политика 25 1610 Шрифт:
Topnovini

Президентът Румен Радев получи категоричното уверение от молдовския си колега Игор Додон, че предприетата териториално-административната реформа няма да засегне статута и целостта на населения с етнически българи Тараклийския район, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата за правата на българското малцинство в Молдова беше поставена от българския президент по време на срещата му с Игор Додон, която се състоя в Ню Йорк в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът Радев призова сънародниците ни в САЩ да се върнат

Според Радев запазването на настоящия статут на Тараклия, където живеят 63 000 етническите българи, е жизненоважно за тях, за съхраняване на националната, културна и езиковата им идентичност. Президентът получи и уверение, че молдовската страна ще направи всичко възможно Тараклийският университет „Григорий Цамблак“ да се трансформира във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев”. През 2020 г. се подготвя визита на Радев в Молдова, а преди това ще се уточнят подробностите около трансформацията на университета.

Президентът Радев иска задължително отпадане на американските визи за българи (ОБНОВЕНА)

Българският президент проведе среща и с иракския си колега Бархам Салих, на която стана ясно, че Ирак има интерес да възстанови активните си икономически връзки с България. Държавният глава заяви, че България ще продължи да подкрепя усилията на Ирак за стабилизиране и възстановяване на страната и е готова да съдейства в процеса на демократичните й реформи. Ирак има нужда от подкрепа, защото повторната дестабилизация на страната ще засегне нашия регион и по отношение на сигурност, и по отношение на рязко увеличаване на мигрантските и бежански потоци“, отбеляза Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама