Сърцата на влюбените бият в синхрон

17:40, 24 сеп 19 / Любопитно 25 2115 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Искрата, която припламва между двама души, може да е съвсем биологична - сърцата им да бият в синхрон, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Холандски учени проследиха жизнените показатели на хора, участвали в бързи срещи за запознанство и установиха, че в някои случаи пулсът им е еднакъв или еднакво се потят.

Езикът на тялото не е надежден показател за привличането, твърдят учените от университета в Лайден. Синхронизираният пулс обаче издава голям интерес.

Учените са проверили теорията си със 140 души на музикален фестивал, като бързите срещи са организирани в специални кабини. Участниците в експеримента имали по две минути да се гледат и две минути да говорят. През това време сензори отчитали показателите им. Очила следели погледа, а движенията им били записвани.

"Знаем, че има хора, които много си подхождат, но между тях няма искра. Искахме да установим дали тази искра може да има количествен показател", каза ръководителят на изследването д-р Маришка Крет.

Само при 16% от двойките и двамата участници проявили желание за следваща среща. Пулсът и проводимостта на кожата се оказали най-добрите показатели колко те се харесват.

"Езикът на тялото не показва дали човекът насреща е заинтригуван. Физиологията дава много по-добри оценки", каза Елишка Прочазкова от екипа.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама