Откриха неизвестен досега минерал в диамант, добит в Южна Африка

20:40, 24 сеп 19 / Култура 25 2601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Открит е неизвестен досега минерал в диамант, добит от вулканичен обект в Южна Африка. Смята се, че минералът се е образувал под огромно налягане дълбоко в земната мантия благодарение на подземни вулканични изригвания, съобщи Live Science, цитиран от БГНЕС.

Минералът, който учените нарекли "Голдшмит", на известния геохимик Виктор Мориц Голдшмид, се е образувал на около 170 километра под земята, в земната мантия, между кората и външното ядро.

Тъмнозеленият, непрозрачен минерал има особен химичен състав.  "Голдшмит“ има високи концентрации на ниобий, калий и редките елементи лантан и церий, докато останалата част е доминирана от други елементи, като магнезий и желязо", казва Никол Майер, докторант в университета в Алберта в Канада и съавтор на изследването.

Според Майер калият и ниобият съставляват по-голямата част от минерала, което означава, че сравнително редките елементи по някакъв начин са били преместени заедно и концентрирани, за да образуват веществото, въпреки че наоколо имало много други елементи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама